MITO SANADERU ZA INU

Bajić ipak prepušta Mađarima slučaj šefa MOL-a?

Bionic
Reading

Hrvatska će Mađarskoj prepustiti kazneni progon šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog navodnih 10 milijuna eura mita bivšem hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Ivi Sanaderu za upravljačka prava MOL-a nad Inom i izuzimanje plinskog biznisa, a u Zagrebu će se suditi Sanaderu i Robertu Ježiću, pišu Večernji list i Vjesnik

Glavni državni tužitelj Mađarske Peter Polt i njegov hrvatski kolega Mladen Bajić na jučerašnjem su sastanku dogovorili detalje u vezi s optužnicom u slučaju Ina – MOL, odnosno kaznenim progonom Hernadija.

Prema pisanju Večernjeg lista i Vjesnika, postupak bi se trebao razdvojiti, naime, ako se mađarskim tužiteljima ostavi progon Hernadija prema optužbi da je Sanaderu dao mito, onda se protiv Sanadera i Ježića odmah može podignuti optužnica i može im se suditi od trenutka kada optužnica bude formalno potvrđena. Optužnica protiv Sanadera Ježića bila bi potpuno ista, a u njoj bi se spominjalo Hernadija kao osobu koja je podmitila Sanadera i zauzvrat MOL-u priskrbila izmjenu dioničarskog ugovora kojim se upravljačka prava nad Inom prenose na MOL.

Razdvajanjem postupka u slučaju Ina – MOL, tvrde zagovornici toga rješenja, bile bi i preskočene sve negativne političke konotacije koje taj slučaj donosi. Međutim, u DORH-u, iako su potvrdili da je održan radni sastanak Polta i Bajića, mogućnost razdvajanja postupka nisu željeli komentirati.

U zagrebačkim pravosudnim krugovima pak ističu da takvo razdvajanje optužnice ne bi bilo pravni presedan, naime, i u slučaju ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića Nike Franjića u Zagrebu se sudilo neposrednim ubojicama, dok se u Beogradu na temelju istih dokaza i istog činjeničnog opisa vodio zasebni sudski postupak protiv Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, kao naručitelja atentata na Pukanića.