PREKINUTE 1997.

Bagdad i Kabul žele obnoviti diplomatske veze

04.06.2009 u 22:37

Bionic
Reading

Irak i Afganistan žele uskoro obnoviti diplomatske veze koje su prekinuli 1997., nakon pobjede talibana, i ponovo otvoriti svoja veleposlanstva, izjavio je u četvrtak u Bagdadu visoki afganistanski dužnosnik

'Prenijeli smo iranskom kolegi poruku našeg šefa diplomacije o obnovi diplomatskih veza između naših dviju zemalja i o ponovnom otvaranju naših veleposlanstava u Kabulu i u Bagdadu', rekao je Fazlerahman Fazil, direktor konzularnog odjela afganistanskog ministarstva vanjskih poslova.

'Naišli smo na iznimno srdačan doček i o tome ćemo kada se vratimo u Kabul razgovarati s afganistanskim ministrom vanjskih poslova i uskoro ćemo zajedno donijeti odluku', rekao je pak Abdulrakib Salim, zamjenik direktora koji je u afganistanskom ministarstvu zadužen za arapske zemlje.

Afganistansko veleposlanstvo u Amariji, na zapadu Bagdada, u lošem je stanju i zahtijeva temeljitu obnovu. Obje zemlje su 1932., kada je Irak stekao neovisnost, zaključile 'ugovor o prijateljstvu'. Afganistanski diplomati su s iračkim dužnosnicima ministarstva uutarnjih poslova i pravosuđa razgovarali o sudbini stotinjak Afganistanaca, među kojima su tri žene i dijete, koji su u zatvoru u Iraku zbog nezakonitog ulaska i neovlaštenog boravka u zemlji.

Većina su hodočasnici koji su došli između 2004. i 2007. radi posjeta svetim šijitskim mjestima. Osuđeni su i prijeti im kazna od šest mjeseci do šest godina zatvora. Osim toga, sastali su se s čelnikom ministarstva turizma s kojim su razgovarali o uspostavi zračne veze između dviju zemalja i o izdavanju sto viza na dan za afganistanske hodočasnike. Gotovo 15 posto afganistanskog puka su šijiti.