DIPLOMATSKI IZVORI

'Badinter se već dogovorio sa Slovencima'

28.01.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Slovenija je Badinteru u prosincu prošle godine dala počasni doktorat, a traži da se pregovori o granici završe do jeseni

ZAGREB- Hrvatska ne može prihvatiti medijaciju koja je predložena u ovom obliku iz niza razloga - doznaje Jutarnji list iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi i diplomaciji. Jutarnji je, osim razloga koje navode u Vladi, neslužbeno iz dva izvora doznao i da u uredu Roberta Badintera - francuskog senatora i bivšeg predsjednika Ustavnog suda, koji se uz bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija spominje kao jedna od tri osobe koje bi kao “vijeće mudraca” trebale posredovati između Hrvatske i Slovenije - radi jedna žena sa slovenskim državljanstvom, piše Jutarnji list.

Osim toga, Badinter je 1. prosinca prošle godine u Ljubljani primio počasni doktorat, navodno je više puta bio u posjetu Sloveniji, a s bivšim je slovenskim ministrom vanjskih posova Dimitrijem Rupelom vrlo intenzivno surađivao u okviru Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i njezina arbitražnog suda. Upravo su taj sud u Ljubljani predlagali kao zamjenu za Međunarodni sud pravde u Haagu.

Izvori pak bliski Markovu trgu i Zrinjevcu navode kako je očito da je u cijelom ovom slučaju EU popustila pred slovenskim zahtjevima, preciznije da su u ovom prijedlogu uvaženi svi zahtjevi koje je tražila Slovenija. Među ostalim, tu je i pitanje donošenja odluke ne samo na temelju međunarodnog prava, nego uzimajući u obzir i načelo pravičnosti, “ex aequo et bono”, što je otvoreno izjavio i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u Bruxellesu.

Uz to, Slovenija navodno inzistira da se ukupni pregovori o granici završe s početkom jeseni da bi se ostavio prostor za pritisak u slučaju da dođe do nekih promjena od zacrtanog plana, što je pak, kako navode izvori Jutarnjeg, za hrvatsku gotovo neprihvatljivo. Nadalje,  izvori se otvoreno pozivaju i na dogovor koji su premijeri Ivo Sanader i Janez Janša postigli na Bledu 2007. godine, prema kojem bi se neriješeno granično pitanje dalo na rješavanje Sudu u Haagu.