DRŽAVNA POSLA

Bacila Hinu na koljena, ali čeka je novi mandat

13.06.2010 u 06:38

Bionic
Reading

Javni mediji u Hrvatskoj nalaze se na rubu propasti. Nakon što je Vlada odlučila oduzeti HRT-u 300 milijuna kuna od pristojbi, koji su već bili uračunati u proračunu javne televizije, nastavlja se i agonija državne novinske agencija Hine

I tu odlučujući ulogu ima Vlada, koja tamo već godinama postavlja podobne kadrove koji su tu agenciju praktički odveli u propast. Savjetnik u upravi Hine Branko Hebrang upozorio je da su dugovi te agencije dosegli svotu od 10 milijuna kuna, a samo u ovoj proračunskoj godini nagomilao se dug od skoro pet milijuna kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, upravno vijeće Hine žuri se preko ljeta raspisati natječaj da bi dalo još jedan mandat upravi na čelu s ravnateljicom Smiljankom Škugor Hrnčević koja je nacionalnu novinsku agenciju srozala na najniže grane od njenog osnutka. Istovremeno, to vijeće u konačnici u istom sastavu neće surađivati s novom upravom jer i njima istječe mandat.

Pritom se nitko nije zapitao kakva budućnost čeka HINA-u koja je pod ovom upravom izgubila ugovore s dva najveća hrvatska izdavača – EPH i Styriom. Hebrang, koji se usudio reći da se Hina nalazi u velikim problemima i predložio osnivanje novoga kriznoga povjerenstva, dobio je - otkaz.

Na nedavnom zboru radnika, kako se doznaje, uprava nije ponudila nikakvo rješenje, odnosno odgovorila na pitanje kako spasiti Hinu i kakva je njena budućnost.

Zbog nedostatka vizije i loših poslovnih poteza krajnje je bizarno da Uprava koja je odgovorna za loše poslovanje dobije novi mandat u kojem bi se kao jedina mjera restrukturiranja dijelili otkazi i dodatno narušilo poslovanje Hine, odnosno njena javna funkcija i položaj javnog servisa. Najavljeno je otpuštanje oko 30 zaposlenih, što je oko 20 posto od njihova ukupnog broja.

Hina je inače prva medijska kuća s presudom za mobing, a i u taj slučaj je upletena sadašnja ravnateljica Smiljanka Škugor Hrnčević. Naime, novinar Ivo Lučić tužio je upravu zbog mobinga od strane sadašnje ravnateljice, koja je tada bila urednica unutarnje politike.

Hebrang je također tužio za mobing, a izvanredni otkaz mu je uručen nakon što je ukazao na probleme. Podsjetimo, agonija Hine je započela samim izborom direktorice Škugor Hrnčević, koju je izabralo krnje Upravno vijeće bez predstavnika zaposlenika. Tadašnji premijer Ivo Sanader to je proglasio demokratskim deficitom, Vlada je potom raspustila Vijeće, ali nije ukinula njegovu odluku o imenovanju. Potom je ravnateljica imenovana u saborski antikorupcijski odbor po volji HDZ-a kao medijski stručnjak, iako je HND predlagao Luku Brailu. Nakon toga dolazi najveći udarac – pretplatu otkazuju glavni klijenti, što dovodi do smanjenja plaća, a uprava ne izlazi ni s jednim novim projektom.

Umjesto toga, ravnateljica se javno se svađa s medijima koji su otkazali. Potom Uprava jednostrano raskida kolektivni ugovor usred pregovora, pa Hina postaje prva medijska kuća u kojoj je poslodavac to učinio.