O MILANOVIČU S KARAKTEROM

Bačić: Ovakav način govora više pripada nekakvom analitičaru i novinaru, nego predsjedniku

19.10.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednik kluba HDZ-a Branko Bačić komentirao je hrvatsko pravosuđe, diskurs aktualnog predsjednika Milanovića, rad Hrvatskog sabora, kao i novi Ovršni zakon koji bi se uskoro trebao naći u Saboru. Nije, kaže, popratio čitavu izjavu predsjednika Zorana Milanovića, ali drži da je 'inače nepotreban ovakav oblik govora kojega predsjednik RH često upotrebljava'

'Predsjednik je kao neposredno izabrani dužnosnik od strane građana RH vrlo visoka dužnost definiran Ustavom RH. On kreira vanjsku politiku, pa je u tom smislu važno što on misli i o Inicijativi tri mora, usko surađuje s Vladom na kreiranju obrane i sigurnosnog sustava, on se prema Ustavu brine o usklađenom djelovanju svih sastavnica vlasti i tu je njegova odgovornost velika. Ona prelazi jedan ovakav način govora, obraćanja koje - rekao bih - više pripada nekakvom analitičaru, komentatoru i novinaru, nego dužnosniku koji bi trebao brinuti o tome kako funkcioniraju sve tri sastavnice vlasti', rekao je Bačić za N1.

'Stav HDZ-a i ove Vlade je jasan, nema nedodirljivih, bez obzira kojoj stranci pripadaju. Korupcija, kriminal i kazneno djelo imaju ime i prezime i ne želim i neću kao član HDZ-s da se odgovornost prenosi na sve članove HDZ-a i dužnosnike HDZ-a', istaknuo je Bačić.

Slaže se da postoji mjesto za ubrzanje nekih postupaka. 'Sada kada imamo neko iskustvo, učinit ćemo sve da se ubrza postupak da pravda bude brža. Spora pravda ponekad je nepravda. Potrebno je napraviti neke izmjene Zakona o kaznenom postupku da bi hrvatskoj pravosuđe doista bilo brže i učinkovitije', dodaje.

Što se Ovršnog zakona tiče, novi zakon će se ubrzo naći u Hrvatskom saboru. 'Od danas se počinje s ovrhama. Doduše, ne s cjelokupnim fondom, nego one s kojima koje su postale pravomoćne do 30. lipnja. Čitav postupak provedbe zakona i ovrha bit će razvučen, ako mogu tako reći, u tri mjeseca. Ubrzo bismo trebali u Sabor doći s novim Ovršnim zakonom. Želimo jasno s jedne strane ostaviti i voditi računa o socijalnom statusu pojedinih građana, s druge utvrditi sigurnost vjerovnika', pojasnio je.

  • +13
Sjednica Sabora nastavljena raspravom o besplatnoj pravnoj pomoći Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Konačno je komentirao i dvotjednu stanku Hrvatskog sabora koju je kritizirala oporba kazavši kako ne treba sada raditi stanku kada nas čekaju brojni problemi.

'Niti jedan parlament u svijetu, ali ako se skoncentriramo samo na države članice EU-a, ne zasjeda u kontinuitetu. Nitko ne priječi radnim tijelima Hrvatskog sabora da zasjeda. Moj odbor će vrlo vjerojatno zasjedati tijekom stanke. Samo mađarski parlament zasjeda više od Hrvatskog sabora', zaključio je Bačić.