afera janaf

Bačić oporbi o istražnom povjerenstvu: Razumijem nervozu, napravili su akt koji može pisati osoba koja živi u '47., '48. godini prošlog stoljeća

07.10.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Saborskoj oporbi, koja je u srijedu prozvala HDZ jer ne želi osnovati istražno povjerenstvo koje bi utvrdilo eventualna ometanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage, Branko Bačić (HDZ) uzvratio je da ovlasti kakve bi oni dali povjerenstvu nije imala ni OZNA

"Razumijem nervozu oporbe, jer im uradak na kojem su radili tjednima ne može proći u Saboru. Napravili su akt koji može pisati osoba koja živi u '47., '48. godini prošlog stoljeća, koja ne zna da je stvorena hrvatska država u kojoj je sudbena vlast neovisna“, rekao je Bačić u raspravama na slobodnu temu.

Oporbi je poručio da vladajuća većina neće donijeti odluku o osnivanju koja je protuzakonita i protuustavna. "Zato ste nervozni i skačete s povredama Poslovnika koje su ispod razine zastupnika", rekao je kolegama odbacujući njihove prozivke da se HDZ zapravo ne želi obračunati s korupcijom i kriminalom.

Grmoja: Ako itko zna kako OZNA funkcionira, zna HDZ

"Ako ijedna stranka i Vlada radi na suzbijanju korupcije i kriminala, onda je to ova Vlada, koja je omogućila potpunu neovisnost DORH-a, USKOK-a i policije", ustvrdio je Bačić predbacujući oporbi kako bi u Sabor pozivala suce da govore o predmetima koji se vode.

"Vi unaprijed želite procesuirati hrvatsko sudstvo i Ustavni sud i DORH", uzvratio im je.

"Ako itko zna kako OZNA funkcionira, znate vi iz HDZ-a, jer nigdje nema više bivših partijaša i udbaša nego u HDZ-u, pravosuđe ste vi iskadrovirali sa svojim kumovima", odgovorio mu je Nikola Grmoja (Most).

Grmoja kaže da rasprava o osnivanju povjerenstva nije rasprava o pravu, nego politička rasprava. "Ne trebaju nam fiškalski argumenti, rasprava je politička i svodi se samo na jedno, želimo li se ili ne obračunati s korupcijom, ili još plastičnije - što krije 'neznajući' Andrej Plenković", rekao je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijeva koalicija) ne slaže se s premijerovim ocjenama da je istražno povjerenstvo preširoko postavilo istragu i da dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Nezavisnost sudstva ne podrazumijeva zabranu nadzora nad radom pravosudnog sustava, kaže zastupnica i dodaje kako je premijer svojim izjavama htio "prodati kvaku 22", odnosno htio je da se povjerenstvo bavi Janafom, pa bi, kad počne sudski postupak, po zakonu moralo prestati s radom.

Osim toga, dodala je, kad se radi na pojedinačnom slučaju, premijer može reći da se radi o individualiziranoj krivnji, ali kada bi se analizirale sustavne manjkavosti borbe protiv korupcije, tada bi na vidjelo izašlo da je upravo HDZ stvorio i održava sustav koji je neotporan na korupciju i političke utjecaje.

"Zato se HDZ sada napokon boji, zato je premijer, nakon što je vidio da istražno povjerenstvo ne želi biti šou za javnost, podvio rep i odlučio ipak ga ne podržati", ustvrdila je.

Mrak Taritaš: Od borbe protiv korupcije nema ni "b"

Anka Mrak Taritaš (Ženski klub) naglašava da u Hrvatskoj od borbe protiv korupcije nema ni "b", pa postaje sasvim očito da nam je pravosuđe prepreka na putu prema ozbiljnoj državi.

Ivo Sanader i HDZ, Zdravko Mamić, Todorić i njegovi menadžeri, Vidošević, Bandić, Rimac, sudionici afere Janaf i tako u nedogled, godinama se nižu afere i spektakularna uhićenja, uvijek isti odvjetnici daju izjave, a na kraju od svega toga ne ispadne ništa, kaže Mrak Taritaš.

Hrvoje Zekanović (HS) podsjetio je kako je 7. listopada godišnjica raketiranja Banskih dvora u kojima je 1991. zamalo ubijen prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i čelnici bivše države.

"Apsurd je današnje situacije, kad bi danas netko htio likvidirati državno vodstvo ne bi trebao gađati Banske dvore nego jednu zgradu u Slovenskoj ulici", izjavio je Zekanović ističući da se najviše pozicionirani političari, menadžeri, novinari, suci i zapovjednici Oružanih snaga sastaju u klubovima gdje na stolu stoje brojači novaca.