stranački izbori

Bačić: Očekujem da Ressler pojasni svoju izjavu da nitko nema bjanko podršku za šefa HDZ-a

17.01.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je u petak da je glasanjem o povjerenju ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak HDZ pokazao snagu i jedinstvo u podršci Vladi Andreja Plenkovića

"Već sam najavio da će Klub HDZ-a iskazati jedinstvo u odbijanju prijedloga SDP-a i oporbe, što je na sjednici Kluba jednoglasno odlučeno. Današnjim glasovanjem smo pokazali da je HDZ stabilan, siguran i najjači koalicijski partner. Odbili smo traljav i politikantski prijedlog da se smijeni ministrica Divjak. Ujedno, ovim glasovanjem Klub HDZ-a je pokazao snagu i jedinstvo u podršci Vladi", rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Na idućem Predsjedništvu HDZ-a datum unutarstranačkih izbora

Naša vladajuća većina ima sigurnih 77 ruku. Danas su neki zastupnici opravdano izostali, nisu mogli biti na sjednici Kluba, ali svi su bili u sabornici, dodao je.

Govoreći o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u najavio je da bi se već na idućoj sjednici Predsjedništva stranke mogao naznačiti datum održavanje izbora.

"Unutarstranački izbori održat će se u skladu sa Statutom u utvrđenim rokovima, a nakon donošenja odluke bit će dovoljno vremena za provođenje svih procesnih radnji kako bi se izbori održali na najvišoj mogućoj demokratskoj razini", najavio je Bačić.

Na pitanje ide li veći broj potencijalnih kandidata desnog krila HDZ-a u prilog Andreju Plenkoviću, Bačić je kazao da ne razmišlja na taj način nego je bitno da stranka kroz unutarstranačke izbore omogući svakom članu zainteresiranom za obnašanje bilo koje dužnosti da se za nju kandidira.

"Bilo kakvo razmišljanje je li riječ o malom ili velikom broju kandidata bilo bi nedemokratski. Ne pada mi na pamet zamjeriti bilo kome zbog toga što se kandidirao", istaknuo je.

Bačić, međutim, od Karla Resslera očekuje da pojasni svoju izjavu kako "nitko nema njegovu apriori bianco podršku", jer ga to i osobno zanima.

"Ressler je mlad, pametan i perspektivan političar, a njegov stranački legitimitet proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg odnosa s predsjednikom HDZ-a i iz tih razloga bih htio da mi pojasni kako i na koji način je dao takvu izjavu", kaže Bačić.

Vrlo brzo će biti otvoren proces izbora za predsjednika i ostale dužnosti, dodao je. Svatko tko se osjeća pozvanim i sposobnim preuzeti odgovornost za vođenje najjače političke stranke u Hrvatskoj imat će priliku predstaviti se u izbornoj kampanji.

"Držim da ćemo na tim izborima pokazati demokratičnost HDZ-a koju nije imala niti ima nijedna politička stranka, a to će HDZ legitimirati kao jedinu stranku za vođenje Hrvatske. Upravo to ćemo pokazati kroz unutarstranačke izbore", uvjeren je Bačić.

Rekao je kako poštuje odluku izabranog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se predsjednička inauguracija održi na Pantovčaku.

"Moje je mišljenje da sam čin inauguracije nije samo predstavljanje predsjednika, to je na određeni način svečani čin kojim se predstavlja i Hrvatska. U nekim državama tada se koristi prilika da se pozovu prijatelji iz svijeta i drugi čelnici država, a očito je izabrani predsjednik Milanović ocijenio da je za njega ovakav čin primjereniji i takvu njegovu odluku poštujem, slagao se s njom ili ne", kaže šef Kluba HDZ-a.