tema DANa

Bačić: Nećemo dozvoliti osnivanje istražnog povjerenstva, narušili bi prava DORH-a

23.09.2020 u 20:29

Bionic
Reading

Zbog pucanja istražnih mjera i curenja informacija u istrazi afere Janaf - oporba inicira osnivanje istražnog povjerenstva. Tim povodom u Dnevniku HTV-a gostovali su Branko Bačić (HDZ) i Mišel Jakšić (SDP).

'Pokrenute su konzultacije kako i na koji način strukturirati raspravu o osnivanju povjerenstva. Prerano je donositi zaključke, ali mislim da nikome od nas, ni oporbi ni vladajućima nije u interesu napraviti bilo što što bi opstruiralo istragu. Ali, smatramo da bi Sabor kao najviše tijelo - trebalo zatražiti odgovore na određena pitanja', kazao je u emisiji Mišel Jakšić.

Smatra da je sve otišlo u krivom smjeru jer se javnost zabavlja izjavama Plenkovića i Milanovića, a ne pravim pitanjem - Pucaju li istrage? Pritom je podsjetio na nestanak dokumenata u aferi Vjetroelektrane i SMS aferu u kojoj Varga tvrdi da će'srušiti pola države'.

 'Pričekat ćemo što će oporba predložiti. Žao mi je da oko ovakve teme nije bilo komunikacije s vladajućima. I nama je stalo da doznamo zašto neki izvidi dođu do osumnjičenika. Tako proizlazi iz javnosti. Međutim, nećemo dozvoliti formiranje povjerenstva koje bi ugrozilo istragu. Odluka o osnivanju povjerenstva može biti donesena tek nakon što rješenje Županijskog suda u Zagrebu o otvaranju istrage - bude pravomoćno', kazao je Branko Bačić.

'Nećemo dopustiti osnivanje istražnog povjerenstva ranije jer bi time narušili prava Državnom odvjetništvu i osumnjičeniku na najbolju obranu. Ne mogu se voditi paralelne istrage, pravna i politička - koja uglavnom oporbi služi za političku pozornicu', dodao je Bačić. Naglasio je da su za istragu ali nakon pravomoćnog rješenja o otvararnju istrage. Jakšić je na to odgovorio kako se u ovom slučaju ne radi o političkim bodovima. Izrazio je nadu da će doći do konsenzusa vladajućih i oporbe. 'Već puno puta smo bili svjedoci da su u Saboru osnovana istražna povjerenstva koja ništa nisu zaključila niti su krivci pronađeni. Cilj nam je zaista doznati tko unutar državnih institucija djeluje protuzakonito', nadovezao se Bačić.