europska RIBARSKA POLITIKA

Bačić: Isključivi gospodarski pojas bit će proglašen vrlo brzo, no to neće donijeti milijarde kuna

02.12.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je ustvrdio da Hrvatska neće značajno financijski profitirati od proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa (IGP) jer većinu sadržaja IGP-a već sada koristimo u sklopu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

"IGP će biti proglašen vrlo brzo, no to neće donijeti milijarde kuna, kako se može čuti od oporbenih zastupnika", izjavio je Bačić novinarima u Saboru.

Objasnio je da se u svakom pojasu u EU provodi zajednička europska ribarska politika, hrvatski ribari moraju poštivati pravila i u financijskom smislu neće se puno profitirati.

Naime, u odnosu na postojeći ZERP, proglašenjem Isključivog gospodarskog pojasa Hrvatskoj se otvaraju samo još dvije mogućnosti - gradnja umjetnih otoka i korištenje energije vjetra i mora u tom pojasu.

IGP će biti jedna mala nadogradnja proglašenom ZERPU-u, svuda se provodi zajednička politika EK, poručio je Bačić.

Uoči saborske rasprave o zakonskim izmjenama kojima će se omogućiti sankcioniranje građana zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, Bačić je rekao da je "očekivao malo više od saborske oporbe" koja sada negoduje zbog načina uvođenja sankcija.

Podsjetio je da su još 17. travnja ove godine zakonskim izmjenama propisane kazne za kršenje samoizolacije u visini od 8000 kuna, a sada oporba "drakonskim" ocjenjuje uvođenje kazni od 500 kuna za nenošenje maski.

  • +9
Saborski zastupnici s različitim zaštitnim maskama Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Kazne su, slažem se, visoke za građane slabijeg imovnog stanja, ali smo mi prije sedam mjeseci propisali kazne koje su 16 puta veće i to smo usvojili u Saboru. Visina kazne za maske dvostruko je manja od kazne za nevezivanje pojasa u automobilu ili za razgovor mobitelom u vožnji", ustvrdio je.

Nejasno mu je i da sada, poslije sedam mjeseci, oporba propitkuje jesu li zakonske izmjene kojima se određuju sankcije zakonite i u skladu s Ustavom, iako je Ustavni sud u međuvremenu potvrdio ustavnost takvog postupanja.

"Niti jedan ustavnopravni stručnjak, nakon takve odluke Ustavnog suda, nije osporavao takvu odluku Sabora", rekao je Bačić koji očekuje da će oporba shvatiti da je prioritet predlagatelja zdravlje građana i održivost zdravstvenog sustava.