MARŠ 'CRVENIH KOŠULJA'

Bacanje granata u neredima u Bangkoku

06.04.2010 u 11:50

Bionic
Reading

Tisuće pristaša svrgnutog tajlandskog premijera prekršile su u utorak zabranu ulaska u trgovačke četvrti Bangkoka i nastavile tražiti ostavku vlade, a policija je pasivnim otporom nastojala izbjeći sukobe na nacionalni praznik, no eksplozija granate ozlijedila je dvojicu policajaca, javljaju agencije

Oko 20.000 prosvjednika u crvenim košuljama i šalovima u znak odanosti bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri ušlo je u luksuznu trgovačku zonu, a vođe su najavile prodor u sve zabranjene zone.

Reuters i AFP javljaju o eksploziji granate pred sjedištem Demokratske stranke (PD) premijera Abhisita Vejjajive, čiju ostavku te raspisivanje prijevremenih izbora prosvjednici traže od 14. ožujka.

'Granata je pala na parkiralište iza sjedišta stranke i ranila dvojicu policajaca', rekao je glasnogovornik stranke PD koja u utorak slavi 64. obljetnicu od osnutka.

Premijer Abhisit, koji vodi krhku koaliciju, nije bio u sjedištu stranke u trenutku eksplozije.

'Nastavit ćemo marš prema 11 zabranjenih ulica i probiti sve zapreke', rekao je Nattawut Saikaur, jedan od vođa 'crvenih košulja'.

Vlasti žele izbjeći nasilje na nacionalni praznik, poznat kao 'dan Chakri' u čast kraljevske dinastije, drže lokalni analitičari koji su uvjereni da bi krv potekla ako bi se na vlast vratio milijarder Thaksin.

Thaksin bi zahtijevao povrat stotina milijuna dolara koje su mu zaplijenjene 2006. kada je bio svrgnut udarom pod optužbama za korupciju.

'Crvene košulje', koje su u svoje redove privukle uglavnom siromašne slojeve, seljake sa sjevera i sjeveroistoka Tajlanda, optužuju Abhisita da služi tradicionalnim elitama u Bangkoku na njihovu štetu i žele da povratak telekomunikacijskog magnata Thaksina koji je platio golemu jamčevinu i otišao u egzil kako bi izbjegao suđenje.