NAPAD U VOJVODINI

Bacali kamenje na hrvatski Zavod za kulturu

09.07.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelj kamenom je razbio dva prozora na zgradi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, no šteta nije velika, priopćeno je u petak iz uprave te prve i jedine strukovne ustanove Hrvata u Srbiji

'Želimo vjerovati da iza toga izgreda ne stoji organiziran oblik djelovanja, ali teško možemo prihvatiti, s obzirom na dosadašnja iskustva vojvođanskih Hrvata, da je to slučajnost', navedeno je priopćenju što su ga potpisali ravnatelj i predsjednik upravnog odbora spomenuta zavoda Tomislav Žigmanov i Dujo Runje.

U priopćenju se dodaje da se izgred dogodio uoči obilježavanja 20. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 18. srpnja u Subotici kojem bi, kako se planira, trebali nazočiti hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić.

Čvrsto se nadamo, dodaje se, da takav izgred ne može biti ozbiljna smetnja razvoju dobrosusjedskih odnosa između Srbije i Hrvatske, što potvrđuje najavljen susret dvojice predsjednika u Subotici, 'ali držimo da mogu baciti sjenu na taj proces te povećati strahove i nesigurnost pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji'.

Vodstvo zavoda je zatražilo da mjerodavna tijela brzo i učinkovito pronađu i procesuiraju napadače na Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Nepoznati počinitelj bačenim je kamenom probio plastičnu rebrenicu i razbio dva prozorska stakla na pomoćnim prostorijama zavoda, a materijalna šteta nije velika.

To je prvi put da je ta ustanova vojvođanskih Hrvata bila meta napada.