USTAVNI SUD ODBIO HDZ

Babić ne može na izbore u Oroslavlju

08.05.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Ustavni sud je kao neosnovanu odbio žalbu HDZ-a koji je tražio poništenje rješenja kojim je kandidatu koalicije HDZ-HSLS-AHSS-ZS za gradonačelnika Oroslavlja Milanu Babiću poništena kandidatura za lokalne izbore zbog krivotvorenja potpisa, pa se neće moći natjecati za novi gradonačelnički mandat.

HDZ je žalbom tražio pobijanje rješenja Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) Krapinsko-zagorske županije koje je prije četiri dana poništilo Babićevu kandidaturu jer od 249 birača navedenih na popisu čak 207 krivotvorenih.

HDZ tvrdi da je za nepravilnosti u prikupljanju potpisa odgovoran HDZ-ov dogradonačelnik Oroslavlja Emil Grgec koji je bio zadužen za prikupljanje potpisa. Od Ustavnog suda su stoga tražili da prihvati Babićevu kandidaturu kao pravovaljanu, tvrdeći da su nepravilnosti posljedica zlouporabe izbornog prava za koju je Grgec i kazneno prijavljen.

Sud je, pak, zaključio kako je, nakon prigovora koalicije SDP-HNS-DC-ZDS-HSU o nepravilnostima, ŽIP neosporno utvrdio da Babićevoj kandidaturi nije priložen dovoljan broj pravovaljanih potpisa birača te da je stoga osnovano poništio rješenje Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) koje je Babićevu kandidaturu utvrdilo kao pravovaljanu.

Na navode iz HDZ-ove žalbe o obvezi GIP-a da upozori i odredi rok za otklanjanje uočenih nedostataka, Ustavni sud napominje da GIP provjerava kandidaturu u trenutku njezina zaprimanja, primjerice podnosi li kandidaturu ovlašteni predlagatelj, ima li zakonom propisani broj potpisa i jesu li potpisi prikupljeni na propisanom obrascu, te da stoga nije ni mogao utvrditi nedostatke koje je po prigovoru utvrdio ŽIP.

Budući da je Ustavni sud, kao posljednja pravna instanca, potvrdio rješenje kojim se poništava Babićeva kandidatura, za gradonačelnika Oroslavlja kandidira samo SDP-ovac Ivan Tuđa