mreža škola

Babić (HDZ): Usvoji li se Pravilnik o broju učenika egzodus će biti još veći

12.03.2020 u 15:14

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik Ante Babić upozorio je u četvrtak kako bi usvajanje Pravilnika o broju učenika u razredima i osnovnim školama, o kojemu je završilo e-savjetovanje, moglo imati pogubne posljedice za manje sredine

Ako se taj pravilnik usvoji, egzodus stanovništva iz manjih sredina bit će i veći, rekao je Babić u Hrvatskom saboru i dodao kako u tom slučaju prijeti zatvaranje i školi u njegovu mjestu koja je proslavila stoljeće i pol postojanja.

Podsjetio je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja lani u travnju donijelo smjernice za izradu mreže škola i tvrdi kako bi se, kad bi se taj dokument doslovno provodio, zatvorilo preko 180 škola i stotine područnih. Tim se dokumentom, kaže, od županija kao osnivača traži da preispitaju opravdanost rada škola.

'U malim mjestima Slavonije, Like, Dalmatinske zagore, otoka zatvorene su banke, pošte, knjižnice, ostale su im još samo škole o kojima se u zadnje vrijeme govori kao o velikom i nepotrebnom financijskom teretu za državu, a na tom je tragu i prijedlog novog pravilnika', kaže Babić. Dodaje kako je iz njega izbačen članak da područni razredni odjeli u malim otočnim i planinskim školama mogu imati i manje od 20 učenika.

Ovakvim pravilnikom Amerika ne bi imala nijednu školu na Aljasci, Rusija u Sibiru, ustvrdio je Babić i poručio: 'Nemojmo srušiti kuću da bi ubili miša'.

Lenart: Do kad će Plenković tolerirati ponašanje Žinića i Rosavca

Željko Lenart (HSS) zapitao je premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića do kada će tolerirati neprihvatljivo ponašanje župana i dožupana Sisačko-moslavačke županije, HDZ-ovih Ive Žinića i Romana Rosavca.

Ti se ljudi ponašaju kao faraoni, prijete županijskim vijećnicima, ta je županija primjer zašto mladi odlaze, rekao je HSS-ovac i prozvao spomenuti dvojac da se na neprimjeren način odnose spram županijskih vijećnika, omalovažavaju ih i vrijeđaju.

Kada je oporba na županijskoj skupštini postavljala pitanje načelniku Policijske uprave te županije, župan i dožupan su mu zabranili odgovarati na pitanja, tvrdi Lenart i pita je li načelniku policije nadležan ministar Božinović ili župan.

HSS-ov zastupnik tvrdi i kako je Žinić u manje od godine dana napravioe dvije prometne nesreće u kojima je oduzeo prednost te razbio županijski auto. On je recidivist, pa kako nije ostao bez vozačke dozvole, zapitao se.