KAVIJARSKA DIPLOMACIJA

Azerbajdžan godinama podmazivao europske političare milijardama dolara

05.09.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Azerbajdžanska vladajuća elita vodila je dvije godine tajni crni fond u vrijednosti 2,4 milijarde dolara kojim je potkupljivala europske političare i kupovala luksuzne poklone, a novac je bio pohranjen na računima četiri netransparentne tvrtke sa sjedištem u Velikoj Britaniji

Kako je pokazala istraga, među onima koji su primali novac iz tajnog fonda bili su europski političari koji su zauzeli prijateljski stav prema vladi u Bakuu, iako pojedini primatelji nisu znali odakle potječe novac, javlja BBC, a prenosi list The Guardian.

Prema navodima iz istrage koju je proveo konzorcij europskih tiskovina i objavio pod nazivom 'Izvješće o organiziranom kriminalu i korupciji' (OCCRP), tajni fond nazvan 'Azerbajdžanska praonica' djelovao je između 2012. i 2014. godine.

Izvor novca nije jasan, ali kako navode neovisni istražitelji, postoje mnoge indicije kako je fond povezan s obitelji azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva. Azerbajdžanska vlada, pak, još uvijek nije komentirala rezultate istrage.

Istraga je pokazala kako je većina novca bila namijenjena lobistima, novinarima, političarima i biznismenima, a prema izvješću upravitelji fonda bili su uspješni u uvjeravanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe da glasuje protiv izvješća iz 2013. godine u kojem se navodi kako je vodstvo Azerbajdžana optuženo za sustavnu korupciju, izborne prijevare i čitav niz zloporaba među kojima su i zatvaranja oporbenih političara, humanitarnih aktivista i novinara.

Uskoro ishod istrage

Pritom Parlamentarnu skupštinu koju broji vijeće od 47 članica ne treba miješati s izvješćima Europskog vijeća ili Vijeća Europske unije, dvama tijelima Europske unije koja prate poštivanje Europske konvencije o ljudskim pravima, a čija izvješća potvrđuje suci u Strasbourgu.

U istražiteljskom izvješću ističu kako se malverzacije oko izbora iz 2013. godine još uvijek istražuju, kao i navodi o korupciji, a ishod bi trebao biti poznat do kraja godine.

Azerbajdžan je, inače, član Vijeća Europe od 2001. godine, a već nekoliko je godina na udaru optužbi za potkupljivanje i kupovinu utjecaja koje je prozvano 'kavijarskom diplomacijom'.

Optužbe je po prvi put artikuliralo Europsko povjerenstva za inicijativu stabilnosti 2012. godine.

  • +3
Predsjednik Azerbajdžana u Zagrebu 2013. s predsjednikom RH Ivom Josipovićem Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Na itineraru naših čelnika

Kako javlja BBC, četiri tvrtke uključene u malverzacije (dvije engleske te dvije škotske) su raspuštene, a jedna od vodećih europskih banaka, Danska banka (DB) koja je obrađivala platne transakcije tih tvrtki putem svoje podružnice u Estoniji je pod nadzorom. Danska banka je već priznala kako nije učinila dovoljno pri otkrivanju sumnjivih transakcija.

Pored doznaka pojedincima i organizacijama, fond je također financirao luksuzne proizvode i privatno obrazovanje djece iz vodećih azerbajdžanskih obitelji u inozemstvu.

Inače, Azerbajdžan je često bio na itineraru naših najviših dužnosnika pa su tako u službenom posjetu toj zemlji bogatoj naftom u pratnji gospodarstvenika bili aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović.