STRAVA NA JORDANOVCU

Azbestne ploče na bolnici za plućne bolesti prijete rakom

29.05.2009 u 07:54

Bionic
Reading

Tisućama pacijenata koji se liječe u Klinici za plućne bolesti Jordanovac prijeti mogućnost da se razbole i od teške bolesti pluća azbestoze! U opasnosti da dobiju karcinom su i liječnici, medicinske sestre, kuhari, portiri

Razlog tome je to što je bolnica koja je specijalizirana za bolesti pluća gotovo cijela prekrivena azbestnim pločama koje su zabranjene u Europskoj uniji, otkriva Jutarnji list!

Azbest ne može naškoditi zdravlju ako njegove čestice ne lebde zrakom, ali kada se stare ploče počnu urušavati, opasnost za ljude postaje sve veća. A to se upravo sada događa u bolnici na Jordanovcu.

Sudski vještak Žarko Željko jučer je zajedno s reporterima Jutarnjeg lista pronašao niz puknuća iz kojih svakodnevno izlaze milijuni opasnih čestica.

'Vidite, ovdje je ploča napukla i mi se trenutno nalazimo na mjestu na kojem možemo oboljeti. Možda sam ja, ali i vi sada udahnuli česticu azbesta. U ovoj jednoj ploči ima nebrojeno mnogo čestica, a samo jedna može biti dovoljna da se netko teško razboli. Kao sudski vještak mogu reći da je ovo mjesto opasno i da bi bilo i više nego potrebno da se ploče uklone. Nažalost, Hrvatska je prepuna azbesta, a još nemamo nikakvo odlagalište za te kancerogene otrove', kaže.

Najveći paradoks je, smatra Željko, upravo u tome što je riječ o specijaliziranoj bolnici koja liječi bolesti od kojih se upravo na tome mjestu možemo razboljeti.

Da je azbest problem, potvrdio je i ravnatelj klinike Ljubomir Pavelić. Objašnjava da nema dvojbe da je riječ o staroj zgradi koja je obložena štetnim materijalom.

'Sve je više karcinoma i imali smo jako puno pacijenata koji su dobili razne karcinome radeći s azbestom. Nažalost, nalazimo se u realnosti kakva jest. Iskreno se nadam da će taj problem biti riješen', rekao je Pavelić.

Ministar Darko Milinović najavio je da će sa sljedećom proračunskom godinom znatna sredstva biti uložena u bolnicu, odnosno kirurgiju i centar za transplantaciju, a tada će se razmišljati i o saniranju tog problema.

'Za dvije godine Jordanovac će postati regionalni centar za transplantaciju pluća. Iz tog razloga razmišljat ćemo o sanaciji', kaže Milinović, kojemu je pacijentica Josipa poručila da je pušenje zabranjeno, a oni koji dolaze u bolnicu bez cigareta rak pluća mogu dobiti u zdravstvenoj ustanovi.