MILINOVIĆ NAPAO SINDIKALKU

'Avberšek se ne treba kriti iza crvene iskaznice SDP-a'

27.10.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović i tri od četiri sindikata koji su sudjelovali u njegovu donošenju, potpisali su danas kolektivni ugovor (KU) za zdravstvo koji je rezultat dvogodišnjih pregovora i zadržava sva stečena prava zaposlenih a materijalna prava i proširuje

Milinović je rekao kako je danas dobio odborenje Vlade da potpiše KU kojim ni jednom zdravstvenom i nezdravstvenom djelatniku nisu smanjena prava. No, dodaje da će se zahvaljujući pristanku sindikata većina materijalnih prava početi primjenjivati od 1. siječnja 2013. godine, ako rast BDP-a dva tromjesečjna uzastopno bude rastao za 2 posto.

Za primjenu KU u idućoj godini osigurano je, međutim, 75 milijuna a u 2013. godini 350 milijuna kuna za plaćanje dežurstva koja se, prema europskom zakonodavstu, plaćaju na novi način jer se smatraju dodatnim ili prekovremenim radom.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) dr. Ivica Babić ocijenio je da se u ovom trenutku nije moglo postići više imajući u vidu trenutno stanje u gospodarstvu pa su sindikati pristali na odgodu financijskih potraživanja želeći tako dati doprinos oporavku Hrvatske.

Ipak, navodi kako su zaposlenima u sustavu novim KU izjednačeni položajni dodaci te oni za odvojen život, utvrđene jubilarne nagrade te financiranje subspecijalizacije kada to rastom BDP-a bude moguće.

Inače i ministar Milinović i predstavnici tri sindikata bili su vrlo oštri u izražavanju nezadovoljstva što potpis na novi KU nije stavila i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek. Ona je ustvrdila da se KU potpisuje protuzakonito jer je njezin sindikat podnio tužbu kojom traži zabranu potpisivanja dok se ne završi postupak mirenja koji je pokrenuo pred DORH-om. Smatra kako se KU potpisuje bez da su završili kolektivni pregovori i riješena sva sporna pitanja.

Ljiljana Oštrić Anić iz Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinskog osiguranja kazala je da je Avberšek 'svojim monolozima i lamentiranjima' oduljila pregovore te ih puno puta stopirala, dok je Anica Prašnjak iz Samostalnog sindikata medicinskih sestara i tehničara izrazila žaljenje što zajedno s njima nije potpisala KU koji je bolji za 70.000 zaposlenih u zdravstvu.

Najoštriji je bio ministar Milinović koji je Avberšek optužio za politikanstvo te rekao kako od DORH-a i Općinskog suda u Zagrebu nije dobio nikakav dopis koji bi ga spriječio da potpiše KU.

'Gospođa Avberšek se ne treba kriti iza crvene iskaznice SDP-a, neka je izvadi i izađe na izbore', poručio joj je Milinović koji drži da je ona bila glavni kočničar u dogovoru oko KU te da nikad nije dala ni jedan konstruktivni prijedlog.