GUBITAK VEĆI OD PRIHODA

Autopraonica iz 'afere šogorica' pred bankrotom

29.05.2014 u 11:33

Bionic
Reading

Tvrtka Miglu Autopraone iz Sesveta koja je od HBOR-a krajem veljače 2012. dobila povoljan kredit dok joj je suvlasnica bila Ivana Milanović, šogorica premijera Zorana Milanovića, blago rečeno i ne posluje najbolje

Prema podacima portala Poslovna Hrvatska, gubitak tvrtke Miglu lani je nadmašio ukupne prihode. Točnije, Miglu je lani imao samo 361.000 kuna prihoda, a gubitak je dosegnuo 484.400 kuna. Godinu prije prihod je bio 1,4 milijuna kuna, ali je i 2012. završio s minusom većim od 100 tisuća kuna.

Iz toga je jasno da iz redovnog poslovanja tvrtka ne može vraćati HBOR-ov kredit koji trenutačno iznosi oko 1,8 milijuna kuna. Uz to, vidljivo je iz financijskog izvješća kako tvrtka ima i druge obaveze – dugoročne joj ukupno iznose 3,1 milijuna kuna, a kratkoročne 1,2 milijuna kuna.

Autopraona trenutačno zapošljava dvoje radnika, a kao jedina formalna vlasnica vodi se Vesna Gluhak, prijateljica Ivane Milanović.

Prema dostupnim podacima izgleda kako je to bio i jedini poslovni poduhvat premijerove šogorice, koja je iz tvrtke izišla godinu dana nakon njezina osnivanja, odnosno dva mjeseca nakon dobivanja HBOR-ova kredita.


Za razliku od nje, njezin muž Krešimir Milanović, s kojim ne živi posljednje tri godine, ima mnogo bogatiju poslovnu karijeru, ali ne i uspješniju.

Njegovo ime dovodi se u vezu s nekoliko tvrtki u kojima je bio ili direktor ili suosnivač.

Tako je ove godine zajedno s partnerima, Slovencem Sandijem Kuplenom i Zagrepčaninom Tiborom Skalom osnovao tvrtku TYC registriranu za nautički turizam, trgovinu i usluge i turističku agenciju.

Prema Poslovnoj Hrvatskoj, Milanović je trenutačno i direktor nekretninske tvrtke Modestus, i to od 2007. godine. Tvrtka ima blokiran račun od prosinca 2012. i zrela je za stečaj. U njezinu je vlasništvu zemljište knjigovodstvene vrijednosti 27 milijuna kuna, a ukupni dugovi su joj veći od 27,7 milijuna kuna.

Modestus je u vlasništvu dvojice Zagrepčana, Igora Maksimiljanovića i Tomislava Šimunca te tvrtke LHB iza koje je istoimena njemačka kompanija, s tim da je hrvatski LHB u procesu likvidacije.

Prije devet godina, Milanović je osnovao nekretninsku tvrtku Magnitudo koju je 2011. prepustio zajedno s parcelom na dubrovačkom Lapadu Suzani Marić i Aniti Roguljić Jukić, supruzi Roberta Jukića, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte.

Poslovanje Magnituda ušlo je u fokus javnosti 2012., kada je u jeku turističke sezone počela s gradnjom luksuzne vile na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Dubrovniku.

Magnitudo posljednjih pet godina posluje s gubitkom, lani 1,4 milijuna kuna te je također riječ o visoko zaduženoj firmi čiji su ukupni dugovi, prema podacima za 2013., veći od 23,3 milijuna kuna.