ZAUZETI SVI KREVETI

Autonomna ženska kuća u Zagrebu nema za režije

10.03.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Autonomna ženska kuća u Zagrebu je u velikim financijskim problemima: nemaju novca za režije, a tamo trenutno boravi 40 osoba. Na Međunarodni dan žena za funkcioniranje tog skloništa prikupljeno je oko 16 tisuća kuna. Novac se prikupljao u petak na Festivalu ružičastih vina, u Muzeju za umjetnost i obrt

'To je u cijelosti u organizaciji Udruge žena WOW. Ono što su one lijepo učinile je da su iskoristile mogućnost Festivala ružičastih vina, prodavajući privjeske za ključeve od poznatih dizajnera Rashida i na taj način skupile novac za Autonomnu kuću Zagreb', rekla je Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće.

'Mi do sada još nismo dobili sredstva niti od grada niti od države. Kad ta sredstva sjednu, platit ćemo prvenstvo sve režije, zaostatke i dugovanja, a onda ćemo se fokusirati na ostale troškove koji su nužni, poput odvjetnika, psihologa i tako dalje', kaže Tolle.

Srećom, do sada ih nitko nije isključio, firmama kojima su dužni obratili su se dopisom, uz obrazloženje da će platiti sve račune kada dobiju potrebna financijska sredstva.

'Vjerujem da neće biti problema s isplatom, ali problem je da i država, i županija, i Grad Zagreb uplaćuju sredstva prekasno i u nedostatnom iznosu. Radi se o tome da se sredstva uplaćuju u 4., 5. ili 6. mjesecu tekuće godine za siječanj', naglašava Tolle.

U Autonomnoj ženskoj kući u Zagrebu trenutno je smješteno 40 osoba, devet žena s djecom. Upravo toliko kreveta ima to sklonište za zlostavljane žene. Svi kreveti su puni, upozorava Tolle i kaže da se uvijek traži mjesto više.

'Naš budžet iznosi milijun i 900 tisuća kuna. Bez toga mi naprosto ne možemo održavati tako veliki pogon s 40 ležajeva jer tu nije samo u pitanju spavanje, to nije hotel, to je veliki i široki dijapazon usluga koji besplatno sa svojom djecom koriste žene koje su preživjele nasilje', pojašnjava Tolle.

Napominje i kako, u usporedbi s domovima, koji su u državnom vlasništvu, sklonište za zlostavljane žene i njihovu djecu, ne košta toliko puno.

'Domovi u prosjeku koriste 4 do 5 milijuna kuna godišnje za isti broj ležajeva, često puta i manji i s puno slabijom uslugom. Mi smo jedan vrlo jeftini i stručan servis, ali još uvijek ne možemo od Vlade, države i županije očekivati da ta sredstva sjednu i siječnju za siječanj, što bi bilo logički i normalno', kaže Tolle.

Žene koje su izašle iz nasilja su jako hrabre žene, podsjećaju iz Autonomne ženske kuće, uz poruku.

'Treba im reći, cure samo naprijed. Ništa vas ne može i ne treba zadržati u situaciji da nasilje trpite i dalje. A da bi to mogle učiniti, potrebna su im skloništa kao sigurna mjesta gdje mogu početi novi život', zaključuje Tolle.