korisničke upute

Automobili koji se prodaju u Sloveniji morat će 'progovoriti' slovenski

22.09.2021 u 16:26

Bionic
Reading

Korisnička sučelja u elektroničkim uređajima u automobilima morat će biti prilagođena za slovensko tržište, a korisničke upute na svim vozilima na slovenskom jeziku, što uvoznici automobila moraju provesti u roku od šest mjeseci

Takvu je odluku donijelo Ministarstvo kulture, pozivajući se na Zakon o uporabi slovenskog jezika.

Ministarstvo je pri tom navelo da automobili čiji uređaji imaju komande na stranom jeziku mogu dovesti u probleme u prometu starije vozače koji strane jezike ne razumiju, te da je zbog korištenja umjetne inteligencije prilagodba vozila, koje upute na slovenskom nemaju, jednostavna.

Slovenski automoto savez (AMZS) upozorio je nedavno na slučaj vozača koji je s pokvarenim sustavom za sprječavanje sudara vozio više mjeseci, sve dok ga na servisu nisu upozorili da ima pokvarenu kameru ispod vjetrobranskog stakla, zbog čega je bio u opasnosti jer nije razumio upozorenje na engleskom.

Među najprodavanijim markama automobila na slovenskom tržištu polovica proizvođača nije osigurala upute na slovenskom.

Slovenski jezik u svojim vozilima koji se uvoze u Sloveniju imaju Volkswagen, Renault, Škoda, Dacia i Nissan, dok Kia, Hyundai, Citroen, Peugeot i Toyota nemaju opcije "slovenščina".

Uvoznici odnosno zastupnici potonjih morat će na svoj trošak automobile, koje su već prodali bez navigacije i drugih uputstava na slovenskom, opremiti prema nalogu ministarstva.