DESNICA GMIŽE EUROPOM

Austrijski Slobodnjaci aktivni i u Njemačkoj

27.10.2010 u 23:38

Bionic
Reading

Austrijska slobodnjačka stranka (FPOe) namjerava proširiti politički rad i na Njemačku kako bi pomogla njemačkim desnim populistima u borbi za politički uspjeh na njemačkoj saveznoj razini, javljaju njemački i austrijski mediji u srijedu

Kako je na svojim internetskim stranicama priopćio njemački desno populistički pokret 'Pro NRW' , glavni tajnik FPOe-a Harald Vilimsky je u srijedu boravio u Njemačkoj kako bi s predstavnicima 'Pro NRW-a' pokrenuo inicijativu za osnivanje stranke koja bi u Njemačkoj okupljala desne snage.

'Nakana nam je okupiti sve ozbiljne demokratske snage koje djeluju desno od unije CDU/CSU i drago nam je da nam u tomu pomaže FPOe kao najsnažnija slobodnjačka stranka u Europi', rekao je predsjednik 'Pro NRW' Markus Beisicht na konferenciji za tisak nazvanoj 'Je li vrijeme za osnivanje nove desničarske stranke?'.

Kako nadalje stoji na internetskoj stranici "Pro NRW-a", glavni tajnik FPOe-a Vilimsky prije toga je istaknuo značaj Njemačke kao najveće članice Europske unije te posebice potrebu etabliranja jedne "slobodnjačke stranke" koja bi djelovala izvan spektra etabliranih stranaka poput kršćansko demokratske unije CDU/CSU ili Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Vilimsky je odbio potvrditi navode njemačkog portala Spiegel Online po kojima FPOe otvara ured u Njemačkoj.

Spiegel Online je prije toga najavio dolazak Vilimskog u Njemačku i otvaranje ureda austrijskih slobodnjaka u Koelnu.

Pokret 'Pro NRW' (NRW je kratica za Sjevernu Rajnu – Westfaliju, najmnogoljudniju njemačku saveznu pokrajinu) rodonačelnik je sličnih strujanja diljem Njemačke kojima je za cilj okupljanje birača koji djeluju 'desno od umjerene desnice'. 'Pro NRW' je postao poznat nakon akcije uperene protiv gradnje džamije u Koelnu, u kojoj su sudjelovali i predstavnici europskih desnih stranaka poput FPOe-a i Švicarske narodne stranke.

U programu raznih 'Pro' pokreta u Njemačkoj su istaknuti zahtjevi poput potpunog zaustavljanja 'useljavanja u socijalni sustav', 'islamizacije' te stroži odnos policije prema "mobilnim useljeničkim bandama".

Na lokalnim izborima u Koelnu 'Pro' pokret je osvojio 5,4 posto glasova.

Desnim radikalnim snagama na saveznoj razini u Njemačkoj zasad ne uspijeva prelazak izbornog praga. Na posljednjim saveznim izborima u rujnu prošle godine tri najjače desne radikalne stranke, NPD, DVU i Republikanci, osvojile su zajedno 2 posto glasova.