SUSRET SA SANADEROM

Austrijski šef diplomacije za Rehnov prijedlog

16.04.2009 u 17:08

Bionic
Reading

Austrijski ministar europskih i međunarodnih poslova Michael Spindelegger susreo se u četvrtak u Zagrebu i s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem s kojima je razgovarao o hrvatskom putu u EU i bilateralnim pitanjima

ZAGREB - Kako je priopćeno iz Banskih dvora, ministar Spindelegger čestitao je hrvatskom premijeru na punopravnu članstvu u NATO-u, istaknuvši da Austrija podupire Hrvatsku na putu u EU.

Premijer Sanader zahvalio je ministru Spindeleggeru na trajnoj i snažnoj potpori Austrije Hrvatskoj u postizanju njezinih strateških ciljeva.

Na sastanku je razmotren i tijek pristupnih pregovora s EU-om. Tom prilikom je hrvatski premijer, kako se doznaje iz krugova austrijskog izaslanstva, upozorio na raskorak između zahtjeva međunarodne zajednice, s jedne strane, da Hrvatska surađuje s Haaškim sudom, a s druge strane neprihvaćanja hrvatskog zahtjeva da se granični spor sa Slovenijom riješi pred Međunarodnim sudom pravde. To se, kako je rekao premijer Sanader, teško može objasniti hrvatskoj javnosti, prenosi agencija APA.

Austrijski ministar je, kako je javila APA, već na početku svog posjeta Zagrebu istaknuo kako za rješenje slovenske blokade "trenutačno ne vidi bolje rješenje od prijedloga o arbitraži" europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Rehn je, po medijskim izvješćima, predložio peteročlani arbitražni sud za rješenje slovensko-hrvatskog graničnog spora.

Predsjednik Hrvatskoga sabora, po priopćenju, s austrijskim je saveznim ministrom podijelio uvjerenje da će se novonastala blokada hrvatskoga pregovaračkoga procesa uspješno riješiti dogovorom Slovenije i Hrvatske.

Spindelegger je istaknuo da će Austrija svesrdno i dalje podupirati Hrvatsku kako bi što prije postala članicom EU-a. Po njegovim riječima, Hrvatska je učinila velike reformske napore, a hrvatsko-slovenski granični spor ne bi trebao zaustaviti prijam Hrvatske u EU.

Bebić je ponovio da bilateralna pitanja trebaju biti jasno odvojena od pristupnih pregovora.

"Hrvatska podupire rješenje razgraničenja na temelju međunarodnog prava pred međunarodnim pravosudnim tijelom, otvorena je i za razmatranje drugih prijedloga, ali ne podupire odricanje od suvereniteta", kazao je Bebić.