zaraza u diplomaciji

Ministri vanjskih poslova Austrije i Belgije zaraženi koronavirusom, Grlić Radman se testirao i negativan je

17.10.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg testiran je pozitivno na koronavirus, a postoji mogućnost da se zarazio na sastanku sa suradnicima iz Europske unije u ponedjeljak, rekla je glasnogovornica njegova ministarstva u subotu. U međuvremenu je zarazu koronavirusom potvrdila i belgijska šefica diplomacije Sophie Wilmes

Schallenbergov slučaj mogao bi biti pokazatelj da se zaraza koronavirusom proširila na tom sastanku u organizaciji Vijeća vanjskih poslova EU-a. Njegova belgijska kolegica Sophie Wilmes rekla je u petak da odlazi u samoizolaciju s mogućim simptomima bolesti, a u subotu je na Twitteru potvrdila i da je zaražena.

"Sumnja se da je Schallenberg bio zaražen na sastanku Vijeća vanjskih poslova u Luksemburgu u ponedjeljak", rekla je glasnogovornica, dodavši da nije imao simptome te da je testiran rutinski.

Schallenberg je također bio na sastanku vlade u srijedu, no članovi vlade nosili su maske, rekla je glasnogovornica. Austrijska vlada našla se u strahu prije manje od dva tjedna kad je bliski kolega kancelara Sebastiana Kurza testiran pozitivno.

"Iz mjere opreza svi članovi vlade bit će testirani u subotu", rekla je glasnogovornica.

S obzirom da je na sastanku u Luksemburgu u ponedjeljak bio i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, pitali smo u MVEP-u je li se testirao. Glasnogovornica Lovorka Šimičević odgovorila nam je kako se ministar tesitrao u subotu ujutro te da mu je nalaz negativan. Dodala je i kako se bio testirao i u utorak, uoči odlaska u Sloveniju i Srbiju, gdje je bio u srijedu i četvrtak.