prvi u europi

Austrijski parlament izglasao obavezno cijepljenje, zakon usvojen velikom većinom

20.01.2022 u 19:53

Bionic
Reading

U četvrtak je u Nacionalnom vijeću Austrije velikom većinom glasova izglasan Zakon o obveznom cijepljenju protiv korone. Austrijska politička elita se odlučila na ovaj korak jer smatraju da je stopa cijepljenih u zemlji i preniska da bi se uspješno obračunali s pandemijom koronavirusa

Tijekom rasprave unaprijed, šefica kluba vladajućih Zelenih Sigrid Maurer opisala je zahtjev za obaveznim cijepljenjem kao "izlaz iz pandemije". Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein govorio je o "koraku koji gleda u budućnost". Čelnik Slobodarske stranke Austrija (FPÖ) Herbert Kickl je, s druge strane, "zgrožen i šokiran" zakonom, javlja Der Standard.

Austrija je ovako postala prvom europskom zemljom koja je usvojila obavezno cijepljenje protiv covida-19. Očekuje se da će novi zakon o obaveznom cijepljenju stupiti na snagu u veljači i tražit će da svi ljudi stariji od 18 godina, registrirani da žive u Austriji dobiju cjepivo. Izuzeci su trudnice i osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti ili koje su se oporavile od koronavirusa u prethodnih šest mjeseci.

Od 15. ožujka će se pratiti poštivanje novog zakona, a kršitelji će biti kažnjeni novčanom kaznom do 600 eura. Višestruki prijestupnici suočavaju se s mogućnosti kazne u visini do 3600 eura.

Vladajuća koalicija Austrijske narodne stranke i Zelenih su sa socijaldemokratima dogovorili i paket poticaja za cijepljenje.

Za poticanje cijepljenja vlada je predvidela paket mjera težak oko 1,4 milijardi eura - milijardu evra za lutriju i 400 milijuna za poticaja općinama.

Dakle, vlada sada najavljuje i lutriju koja će cijepljenima omogućiti osvajanje vrjednosnih bonova u visini od 500 eura.

Svaka osoba koja se nalazi u registru cijepljenih ima mogućnost osvojiti nagradu.

Predviđeno je da svaki deseti cijepljeni ima šansu osvojiti bon od 500 eura.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ