Alexander Schallenberg

Austrijski ministar o stavljanju Hrvatske na crvenu listu: To ćemo povući čim vam se brojke poprave; komentirao i Capaka: Virus se ne zaustavlja ni pred ležaljkom ni pred skijaškom žičarom

22.08.2020 u 12:39

Bionic
Reading

Austrijski ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove Alexander Schallenberg za Večernji list progovorio je o stavljanju Hrvatske na crvenu listu. Odluku, kaže, nisu donijeli olako, te poručuje da se on može mijenjat ako brojke kod nas počnu padati

'Odluku zaista nismo donijeli olako. Svjesni smo da je Hrvatska Austrijankama i Austrijancima vrlo omiljeno odredište za odmor. Međutim, među povratnicima s odmora iz Hrvatske naposljetku je došlo do enormnog porasta zaraženih. Naša je odgovornost u takvom slučaju reagirati brzo. Neprekidno promatramo brojke svih zemalja te sa stručnjakinjama i stručnjacima iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova te Ureda saveznog kancelara odlučujemo o nužnim mjerama. Tako je to bilo i u slučaju upozorenja o putovanju u Hrvatsku', kazao je za Večernji list.

Kaže kako ima vrlo dobar odnos sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom te ga je i telefonski informirao prije nego što su izdali upozorenje o putovanju. 'Među prijateljskim zemljama se to jednostavno tako radi. Imamo vrlo dobru suradnju i imam puno povjerenje u hrvatske brojke', dodaje.

'Već sam i prije vrlo jasno rekao da će upozorenje o putovanju u Hrvatsku vrijediti što je kraće moguće, ali onoliko dugo koliko je potrebno. Čim to brojke dopuste, poduzet ćemo i korake da popustimo mjere, kao što smo to, primjerice, zadnje učinili s Ujedinjenim Kraljevstvom. Dodaje da je samo u Gornjoj Austriji – jednoj od najnapučenijih austrijskih saveznih pokrajina – dvije trećine novozaraženih povratnici su s putovanja, a od njih se polovina vratila upravo s odmora iz Hrvatske.

  • +12
Kolone vozila na izlazu iz Hrvatske na graničnom prijelazu Rupa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na pitanje kako je shvatio riječi glavnog hrvatskog epidemiologa Krunoslava Capaka koji je nagovijestio da bi u tijeku skijaške sezone mogao uslijediti 'revanš' , austrijski ministar odgovara. Virus se ne zaustavlja ni pred ležaljkom ni pred skijaškom žičarom. Bili u Austriji ili u Hrvatskoj, svi trebamo uložiti napore da i dalje ostanemo oprezni i smotreni kako ne bismo ugrozili uspjehe koje smo teško stekli u proljeće.