drugi val korone

Austrijske vlasti u karantenu stavili gradić od 7000 ljudi: Stanje potpuno izmiče kontroli

15.10.2020 u 17:56

Bionic
Reading

Austrija je u četvrtak naredila prvu lokalnu karantenu, točnije zatvaranje gradića blizu Salzburga, u vrijeme kada oštro raste broj zaraženih u drugom epidemijskom valu

Austrijska vlada želi izbjeći drugo, ekonomski štetno zatvaranje gospodarstva, no broj zaraženih nastavlja rasti i ugrožava turistički sektor koji čini 6 posto BDP-a, a sezona skijanja sve je bliža.

Vlasti u Salzburgu, trećoj po redu austrijskoj regiji s najvećim brojem zaraženih u odnosu na broj stanovnika, naredile su dvotjednu karantenu za Kuchl, mjesto od 7000 ljudi koje je pola sata vožnje udaljeno od grada Salzburga.

"Stanje u Kuchlu potpuno izmiče kontroli", rekao je guverner Wilfried Haslauer na konferenciji za novinare, dodajući da od subote za šire područje i grad Salzburg na snagu stupaju dodatne mjere.

Salzburg je jedna od tri vodeće austrijske skijaške pokrajine. Prošlog mjeseca naređeno je zatvaranje barova u 22 sata kako bi se usporilo širenje virusa.

Njemačka, inače istaknuto emitivno tržište za Austriju, već je upozorila svoje stanovnike da je zdravstvena prijetnja povišena u druge dvije vodeće skijaške pokrajine: Tirolu i Vorarlbergu.

U cijeloj Austriji dnevni rast zaraze u četvrtak je dosegnuo novi rekord: 1552.

U prvom valu infekcije Austrija se dobro nosila po broju svojih bolničkih kreveta i mjesta na odjeIima intenzivne skrbi za oboljele od covida-19.

Ovih dana, međutim, dužnosnici upozoravaju da se kapaciteti u Salzburgu približavaju krajnjim granicama. 

"Ako se nastavi ovaj eksplozivan, eksponencijalni rast, tada ćemo dosegnuti limit za 10 do 13 dana", rekao je Christian Stoeckl, ministar zdravstva za pokrajinu Salzburg.