KORUPCIJSKA HOBOTNICA

Austrijancima najzanimljivija Sanaderova uloga u aferi Hypo

10.12.2010 u 21:47

Bionic
Reading

'Sanader i Hypo-prijatelji' naslov je članka koji objavljuje bečki Der Standard o vrlo mogućoj umiješanosti bivšeg premijera u aferu Hypo, čime se detaljno bavi i austrijska javna televizija ORF

U tekstu se naglašava da su hapšenje Ive Sanadera, ali i riječkog poduzetnika Roberta Ježića, indirektno povezani i s istragama oko propasti Hypo banke, iako ni jedan još nije formalno optužen za to. Naime, Sanader je za Hypo banku u Hrvatskoj u devedesetima igra vrlo važnu ulogu: dovodio je banci one koji su zainteresirani za kreditiranje.

Također, Sanader je bio u dobrim odnosima s Wolfgangom Kultererom, tada predsjednikom uprave Hypo Ale Adria grupe, a danas optuženikom za pronevjeru i razne druge kriminalne aktivnosti. Kulterer je pak u jednom javnosti dostupnom pismu Roberta Ježića naveo kao lobista Hypo banke, koji ima odlične veze u cijelom hrvatskom političkom spektru.

'Po informacijama kojima raspolažem, gospodin Ivo Sanader ostat će premijer Hrvatske, što znači da se situacija oko lobiranja ne mijenja', pisao je Kulterer 2007. godine svojem nasljedniku na čelu Hypo Alpe Adria grupe. Preporučio mu je i Roberta Ježića, kojega opisuje kao 'bliskog prijatelja i saveznika premijera': 'Ježić može biti samo od pomoći kao lobist jer preko premijera ima veliki utjecaj na sve državne strukture. Pomogao nam je već u mnogim škakljivim situacijama.' Kulterer je, dakle, 2007. godine svojem nasljedniku Thilo Berlinu preporučio da obnovi ugovor o lobiranju s Robertom Ježićem na još dvije godine, kako bi se 'riješili stari otvoreni ugovori'.

Der Standard navodi i konkretan primjer hrvatskog poduzetnika Gorana S., koji je u Hypo banci dobio kredit za kupnju hotela u Hrvatskoj i Engleskoj. Njega je u eri Wolfganga Kulterera doveo baš Ivo Sanader. Kasnije se ispostavilo da Goran S. nije u stanju plaćati kamate kredita, pa je zbog toga tvrtka Hypo Consultants ušla u njegove firme s dijelom vlasničkog udjela. Nakon što je pukla afera Hypo, Goran S. je na brzinu otkupio vlasničke udjele Hypo Consultantsa, i to kreditom koji je dobio od Hypo banke! Uzimajući u obzir ove informacije, moglo bi se pretpostaviti da je Goran S. zapravo Goran Štrok, vlasnik dubrovačkog hotela Excelsior.

ORF pak naglašava da se sada zahvaljujući Wikileaksu zna da državni odvjetnik Mladen Bajić intenzivno istražuje Sanaderovu umiješanost u mutne poslove Hypo-hobotnice na Balkanu. Podsjećaju i da je u hrvatskoj javnosti poznata činjenica da je devedesetih Sanader sređivao kredite zloglasnom tajkunu Miroslavu Kutli te za to dobio čak 800 tisuća maraka provizije.