SVEOPĆI APSURD

Austrijanci se posvađali oko afere Hypo

09.02.2012 u 11:14

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo koruškog parlamenta o aferi Hypo svoj je rad završilo u svađi svih uključenih, a spominju se i sudske tužbe na račun predsjednika povjerenstva, Rolfa Holuba iz Zelenih. Istovremeno jedan od glavnih sumnjivaca afere Hypo, bivši moćni član uprave Guenter Striedinger, najavljuje da će Austriju tužiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Nakon dvije godine istrage i 88 saslušanih svjedoka, među kojima je bio i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, istražno povjerenstvo koruškog parlamenta svoj rad završava u totalnom kaosu. Naime, članovi povjerenstva - kojim predsjeda Rolf Holub iz Zelenih, a čine ga predstavnici svih ostalih u pokrajinskom parlamentu aktivnih stranaka – ne mogu se dogovoriti oko konačnog izvještaja i njegovih zaključaka. Bez toga je nemoguće formalno završiti rad povjerenstva koje bi dakle moglo nastaviti postojati zauvijek, a bez ikakvih konkretnih rezultata, kako ističe austrijski konzervativni dnevnik Die Presse.

Rolf Holub je pak napisao svoj prijedlog završnog izvještaja, koji ima čak 700 stranica, na kojima se detaljno analizira i dokazuje kako su za bankrot Hypo Alpe Adria banke, politički gledajući, odgovorne ekstremno desna Slobodarska stranka (FPÖ) i konzervativna Narodna stranka (ÖVP), koje zajedno ili naizmjenično još od devedesetih vladaju tom austrijskom pokrajinom.

Rezultat svega toga jest propast banke krajem 2009. godine, koju je onda država – novcem poreznih obveznika u iznosu od nekoliko milijardi eura – morala hitno spašavati. Također, javna je tajna da je usponu Hypo banke pogodovala i politička podrška koju je imala od pokojnog Joerga Haidera, austrijskog ultradesničara koji je u nekoliko mandata vladao Koruškom.

I Holub na sudu?!

Zato ne čudi da su i predstavnici Slobodarske stranke napisali svoj prijedlog završnog izvještaja, koji doduše ima tek 89 stranica te sve političare, a naročito njihovog dugogodišnjeg vođu Haidera, oslobađa svake odgovornosti za propast Hypo banke. Po njima, za sve je kriva Bayerische Landesbank (BLB), koja je preuzela Hypo ne znajući da kupuje mačka u vreći. Za Narodnu stranku je zato za sve kriv baš Haider i socijaldemokrati (SPÖ), dok oni svoju vlastitu krivnju u aferi Hypo ne vide. Za svaki slučaj, i oni upravo pišu svoj prijedlog završnog izvještaja za posvađano istražno povjerenstvo! Zasad još nitko jedino nije optužio Zelene da su oni uzrokovali Hypo debakl.

Ipak, to ne znači da se i Zeleni ne bi mogli naći na sudu, konkretno predsjednik istražnog povjerenstva Rolf Holub, kojega je najavio tužiti predsjednik koruškog ÖVP-a Josef Martinz. On smatra da ga je Holub oklevetao kada je javno izjavio da je i Martinz umiješan u bankrot Hypo banke. Martinz ističe da nikad nije bio 'u gremijima banke', dok je Holub za austrijske medije komentirao da ga 'potencijalna tužba ne brine'.

'Progonjeni' Striedinger

Pored toliko drame oko izvještaja, u austrijskoj javnosti se opet oglasio i bivši član uprave Hypo banke Guenter Striedinger, nekoć poslovni partner Vladimira Zagorca, koji je najavio da će Austriju tužiti Europskom sudu za ljudska prava. Striedingerov odvjetnik Norbert Wess objasnio je da se 'njegov klijent osjeća progonjenim' te da mu 'pakuju' stručnjaci CSI Hypo u dogovoru s Državnim odvjetništvom. Netko bi mogao reći da je u pitanju njihov posao - istražiti i locirati krivce za bankrot Hypo banke, u čijem je vrhu Striedinger godinama bio, ali izgleda da je rasplet afere Hypo završio u sveopćem apsurdu.

Striedinger traži da prestanu optužbe i istrage protiv njega jer mu se time krše temeljna ljudska prava!