strah od trećeg vala

Austrija želi spriječiti Balkance da za Božić idu u domovinu

02.12.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Austrijska vlada planira za vrijeme božićnih blagdana uvesti pooštrene mjere za ulazak u zemlju, što bi moglo utjecati na planove brojne hrvatske iseljeničke zajednice koja živi i radi u toj zemlji. Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država što imaju više od 100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u tjedan dana morat će u obaveznu desetodnevnu karantenu. To znači gotovo cijelu Europu

Dakle mjera bi pogodila povratnike iz svih susjednih zemalja u Austriju, ali prije svega one sa zapadnog Balkana i iz Turske, odakle su porijeklom najveće useljeničke zajednice. Trebala bi stupiti na snagu pred Božić i trajati najmanje do 10. siječnja kako bi obuhvatila i proslavu Božića po julijanskom kalendaru, javljaju banjalučke Nezavisne novine. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, u Austriji živi oko 90.000 Hrvata i njihovih potomaka.

Osobe koje se vrate iz zemalja što važe kao rizične moći će, prema namjerama vlade, osloboditi se karantene negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to, Austrija će uvesti oštrije kontrole na svim granicama i u zračnim lukama. Ovoj mjeri cilj je odvratiti prije svega stanovnike Austrije porijeklom s Balkana i Turske od odlaska na odmor u domovinu tijekom božićnih praznika.

  • +6
Koronavirus u Beču Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Ukazuje se na to da karantena za povratnike iz rizičnih regija ne može biti opravdanje za nedolazak na posao poslije isteka slobodnih dana, piše bečki dnevnik Kurir. Time bi osobe koje odluče ipak putovati u domovinu morale prilagoditi dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obavezne desetodnevne karantene, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali učiniti u Austriji. Ako se ne budu mogli na vrijeme javiti na posao, prijete im radno-pravne posljedice, navodi banjalučki medij. Iz krugova vlade ističu da ta mjera treba spriječiti treći val infekcije, odnosno krah zdravstvenog sustava Austrije.