NIŠTA OD IZRUČENJA SRBIJI

Austrija pustila generala Jovana Divjaka na slobodu!

29.07.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Austrijsko pravosuđe odbacilo je u petak zahtjev Srbije za izručenjem umirovljenog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka te mu je istodobno omogućilo trenutačni povratak kući u Sarajevo

Glasnogovornica suda u Korneuburgu Christa Zemanek kazala je da je zahtjev Srbije za izručenjem Jovana Divjaka odbačen.

Bosanskohercegovački veleposlanik u Beču Haris Hrle također je potvrdio medijima u BiH kako je Divjak slobodan čovjek te kako se može vratiti kući.

General Divjak uhićen je 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci po tzv. difuznoj tjeralici što ju je za njim raspisala Srbija, koja ga sumnjiči da je odgovoran za navodne ratne zločine odnosno za napad na kolonu JNA 3. svibnja 1992. godine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici.

Nakon uhićenja u Beču zahtjev za izručenje Divjaka u Austriju je poslalo i Tužiteljstvo BiH potvrdivši na taj način da se 'slučaj Dobrovoljačka' aktivno istražuje i u BiH.

Austrijski sud o ovom se zahtjevu nije očitovao.

Jovan Divjak je 1992. godine bio na dužnosti jednog od dvojice zamjenika glavnog zapovjednika Teritorijalne obrane BiH i koordinirao je dio povlačenja JNA iz Sarajeva, uključujući i sjedište dotadašnje Druge vojne oblasti JNA gdje se u okruženju našao i njen zapovjednik general Milutin Kukanjac

JNA je 2. svibnja 1992. godine u sarajevskoj zračnoj luci zarobila tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića koji se upravo vratio s jednih od mirovnih pregovora vođenih u Lisabonu.

JNA je Izetbegovićevo oslobađanje uvjetovala izvlačenjem Kukanjca i članova njegova stožera iz središta Sarajeva.

Tijekom prolaska kolone JNA kroz Sarajevo došlo je do sukoba s pripadnicima TO i policije BiH, pri čemu je više vojnika i časnika ubijeno.

Kamere tadašnje TV Sarajevo snimile su Divjaka kako izdaje jasnu zapovijed da se ne puca, no srbijanskom pravosuđu to nije bilo dovoljno kako bi odustalo od kaznenog progona.