faza 2

Austrija objavila kada olabavljuje mjere i otvara trgovine, frizere...Božinović: Hrvatska će slijediti sličnu logiku

06.04.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Velik broj europskih zemalja, barem one koje se suočavaju sa smanjenjem broja oboljelih od koronavirusa, rade planove za postupno uklanjanje mjera. Isto radi i Austrija, a načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako će Hrvatska slijediti sličnu logiku kao Austrija

Austrijski premijer Sebastian Kurz predstavio kalendar postupnog izlaska iz polukarantene.

Poslije Uskrsa, od 14. travnja, otvorit će se svi mali dućani (površine do 400 metara četvornih) te prodavaonice specijalizirane za prodaju građevinskog materijala i opreme za vrtove. Od 1. svibnja otvorit će se i svi ostali dućani, šoping centri te dio uslužnih djelatnosti, poput frizerskih i kozmetičkih salona. Kafići, restorani i hoteli mogli bi se otvoriti u drugoj polovici svibnja.

  • +18
Zagreb: Press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite RH Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / POOL / CROPIX

Na  pitanje hoće li hrvatska Vlada poput austrijske prvo ukinuti ograničenja u radu trgovinama i zabranu rada velikim trgovačkim centrima, dopustiti rad frizerima i kozmetičarima te u drugom valu popuštanja mjera štititi turizam ukidanjem zabrane rada restoranima i kafićima, ministar Božinović je rekao kako 'misli da će Hrvatska u popuštanju mjera slijediti sličnu logiku kao i Austrija', a da će najteža odluka biti kada (i hoćemo li uopće) otvoriti škole, javlja Jutarnji list.

'Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Čekamo optimalni epidemiološki trenutak i mislim da mu se približavamo', kaže Božinović.