ROLF HOLUB

'Austrija neće prepustiti Ivu Sanadera!'

24.03.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Na press konferenciji koju su u zagrebačkom Europskom domu sazvali predstavnici pulskih Zelenih, a na kojoj je kao special guest star gostovao Rolf Holub, istražitelj u aferi Hypo, novinari se nisu pojavili. Jedini izuzetak je bio izvjestitelj tportala, koji je zabilježio loše vijesti o slučaju Ive Sanadera, kao i o budućnosti nuklearne elektrane Krško

'Čudi nas što nema novinara', iskreno se zabrinuo Josip Anton Rupnik, predsjednik pulske Zelene stranke (podnaslovljene Zelena alternativa), koji je na današnjoj press konferenciji ugostio u Hrvatskoj vjerojatno najpoznatijeg austrijskog zelenog političara Rolfa Holuba.

Dotični je predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta oko afere Hypo, pred kojim je, između ostalih, ispitao i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji od prosinca prošle godine sjedi u austrijskom ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Dvojica govornika su svoja izlaganja posvetila slučaju nuklearne elektrane Krško, koja se jučer našla u sigurnosno problematičnoj situaciji, ali i makinacijama oko Hypo banke, posebice hrvatskom kraku te korupcijske hobotnice.

Što s NE Krško?

Zelena stranka je, naravno, protiv nastavka rada nuklearke Krško, te podsjeća da je riječ o tempiranoj bombi samo 35 kilometara od Zagreba. Njihove austrijske kolege im pružaju podršku u tome, te se planiraju ujedinjeno suprotstaviti gradnji tzv. drugog bloka sporne hrvatsko-slovenske nuklearke. Također traže i zatvaranje nuklearke u Mađarskoj, a upozoravaju i na talijanske planove o gradnji nuklearnih elektrana.

'Lobisti imaju previše utjecaja na najviše tijela u državi, kad je riječ o nuklearnoj energiji, te zbog toga ne koristimo nove i obnovljive izvore energije, kojima smo bogati. Nitko i ne spominje da je zatvaranje nuklearke skuplje nego njeno otvaranje, pa zato im i stalno produžavaju rok trajanja, a s druge strane šire lažne podatke o navodnoj jeftinosti atomske energije', zaključio je u svojoj besjedi Rupnik, koji je onda zamolio za komentar Rolfa Holuba.

'Parlament u Beču izglasao je rezoluciju u kojoj poziva na zatvaranje Krškog', podsjetio je Holub te dodao da su Austrijanci na referendumu odlučili ostati slobodni od nuklearne energije ta svoje potrebe ispunjavaju kombinacijom drugih načina. Snažna antinuklearna klima vlada u cijelom austrijskom društvu, pa je Češka pri ulasku u EU imala velikih problema s Austrijom zbog nuklearke Temelin.

Bizarna press konferencija

Cijela press konferencija je prošla u pomalo bizarnoj atmosferi. Osim nedostatka novinara, na početku je nedostajao i Rolf Holub, koji je kasnio pola sata zbog gužve na autocesti. Njegove riječi s njemačkog trebala je prevoditi mlada prevoditeljica, čije znanje očito nije bilo dostatno za taj zadatak, pa je veliki dio iskaza pogrešno prevodila. To je shvatila i Holubova tajnica, Mirjana Hartmann, koja je onda suflirala zbunjenoj, ali upornoj djevojci što treba reći. Tako su do kraja presice prevoditeljici s prijevodom pomagale još dvije prisutne osobe, što je kvalitetu prijevoda popravilo barem utoliko da se na hrvatskom ne čuje baš suprotno od onoga što je izrečeno na njemačkom. S druge strane, predstavnik hrvatskih Zelenih izgledao je kao nekoć članovi SUBNOR-a, a govorio je i takvim diskursom, nekoliko puta se pitajući: 'A gdje je televizija?'

Rolf Holub ističe da Slobodarska stranka već počinje prijetiti Hrvatskoj vetom na skori ulazak u Europsku uniju, ukoliko se službeni stav prema nuklearki Krško ne promijeni. Također, u koruškom parlamentu tri najjače stranke, dakle nardonjaci, socijaldemokrati i ekstremno desna Slobodarska stranka prijete da će pokrenuti glasanje za zaustavljanje Hrvatske na putu prema EU-u. Iako su veliki protivnici nuklearne energije, austrijski Zeleni ne žele spriječavati ulazak Hrvatske u EU, nego se nadaju dijalogu s vlastima u Zagrebu te promjeni energetske politike, što bi značilo i napuštanje nuklearne energije.

Trenutna velika nepopularnost nuklearne energije je, naravno, povezana s dramatičnim događajima u Japanu, pa je Holub najavio da europski Zeleni planiraju i sljedeće godine pokrenuti kontinentalni referendum o napuštanje korištenja atomske energije, za što trebaju prvo prikupiti milijun potpisa u EU-u.

Austrijski političar naglasio je da se Hrvatska ne treba plašiti prijetnji vetom u kojima je najglasnija ultradesna Slobodarska stranka Heinz-Christiana Strachea, nazvavši to 'tabloidnom politikom', kakva najbolje prolazi u tiražnim austrijskim bulevarskim novinama Kronenzeitung. Ono što je pak potrebno jest podići nivo svijesti u Hrvatskoj o opasnostima nuklearne energije.

Holub podsjetio na Pašalića

Kada je pak riječ o aferi oko Hypo banke, Holub je naglasio da se njegovo istražno povjerenstvo bavi političkim posljedicama propasti spomenute banke, u koju austrijska država treba uložiti još minimalno milijardu eura kako bi uspješno bila završena sanacija. Osim Holuba, aferu Hypo istražuje i austrijska policija, odnosno tzv. SOKO Hypo, a postroji u interna istraga malverzacija unutar Hypo banke, koju provodi CSI Hypo.

Oni su pak pronašli i uplate na račun bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, za koje se smatra da su provizija za poslove koje je odrađivao za upravo Hypoa. Također, CSI Hypo je podnio i šezdesetak kaznenih prijava zbog pronevjera i malverzacija unutar Hypo Alpe Adria grupe.

'Očekujem da će zbog toga Sanader u austrijskom pritvoru ostati najmanje do kraja ljeta', najavio je Rolf Holub, dodavši da 'izostaje suradnja hrvatskog i austrijskog tužiteljstva' oko slučaja Hypo te je izrazio sumnju da je Austrija uopće i prepustiti Sanadera Hrvatskoj. 'U Hrvatskoj je Hypo banka bila prisutna i preko svojih firmi Hypo Leasing i Hypo Consultants, a sada se zna da Hypo ovdje ima 500 milijuna loših kredita. Riječ je o investicijama poput Marine Novigrad ili Diokija, koji ne vraća svoj kredit', istaknuo je Holub. No, kako je rekao, on ne može istraživati Hrvatsku, te se zbog toga želi još jednom sastati s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, koji bi se time trebao pozabaviti.

Da je afera Hypo neodvojiva od politike, svjedoči i činjenica da je dotična banka financirala i građevinske pothvate Ivića Pašalića u Istri, na što je također podsjetio Holub. Najavio je i da se očekuje konsolidiranje Hypo banke, čiji će onda pojedini dijelovi biti prodani. Ipak, još su svi daleko, ponajviše hrvatsko pravosuđe, od konačnog raščišćavanja ove međunarodne bankarske afere.