ANTIKORUPCIJSKA REFORMA

Austrija donijela 'paket za transparentnost'

27.06.2012 u 22:59

Bionic
Reading

Austrijski zastupnici prihvatili su u srijedu reformu za borbu s korupcijom u političkim krugovima, nakon afera zadnjih godina koje su snažno odjeknule u javnosti

Za donošenje 'paketa za transparentnost' bila je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, gdje prevlast ima velika koalicija socijaldemokrata (SPO) i konzervativaca (OVP). Neki dijelovi su imali potporu oporbene stranke zelenih, a neki stranaka krajnje desnice.

Tekst predviđa da se prag za prijavu privatnih donacija koje primaju stranke spusti sa sadašnjih 7.260 eura na 3.500 eura i taj će se iznos sada zbirno računati na razini države, zemalja i općina.

Tekst zabranjuje donacije poduzeća u kojima država ima više od 25 posto vlasništva i tu su mogućnost već kritizirali stručnjaci za suzbijanje korupcije. Odsad će biti zabranjene i donacije iz inozemstva, donacije u gotovu novcu iznad 2.500 eura i anonimne donacije iznad 1.000 eura.


Da bi se nadoknadili gubitci očekivanih prihoda, državna potpora pet stranaka zastupljenim u parlamentu, koja je prije reforme bila jedna od najvelikodušnijih u svijetu, gotovo je udvostručena - s 15 milijuna eura povećana je na 29 milijuna. No, troškovi predizbornih utrka više se neće vraćati, a bit će ograničeni na 7 milijuna eura.

Reforma usto pooštrava odredbe kaznenog zakona u vezi s korupcijom. Dokazana pogodovanja, čak i bez 'povrata ulaganja', ubuduće će se kažnjavati globom, pa i zatvorom, a zastupnici će morati biti transparentniji u prikazivanju svojih prihoda. Nove odredbe stupaju na snagu 1. srpnja.