PREVENTIVNA MJERA

Austrija će zabraniti burke na javnim mjestima

30.01.2017 u 16:41

Bionic
Reading

Austrija planira zabraniti pokrivanje lica velom muslimankama na javnim mjestima, objavila je koalicija centrističkih stranaka u ponedjeljak pri predstavljanju paketa mjera kojima se žele suprotstaviti rastu popularnosti krajnje desne Slobodarske stranke (FPO)

FPO mjesecima pobjeđuje na anketama, a u tome mu pomažu migrantska kriza i priljev velikog broja većinom muslimanskih tražitelja azila. Norbert Hofer, predsjednički kandidat te stranke, gotovo je pobijedio na izborima koji su se održali prošli mjesec.

Austriju iduće godine očekuju parlamentarni izbori, pa kancelar Christian Kern iz Socijaldemokratske stranke (SPO) lijevog centra pokušava vratiti popularnost svoje stranke brzim dogovorom s konzervartivnim partnerom iz koalicije mjerama koje se odnose na razna područja, od imigracije do obrazovanja.

'Vjerujemo u otvoreno društvo koje se temelji i na otvorenoj komunikaciji. Velovi koji prekrivaju cijelo tijelo na javnim mjestima ne slažu se s tim, te će stoga biti zabranjeni', stoji u tekstu koalicijskog dogovora koji je objavljen u ponedjeljak. Termin kojeg su pritom iskoristili odnosit će se na muslimansku burku, te na nikab, velove koji prekrivaju gotovo cijelo lice. Još se ne zna hoće li se zabrana odnositi i na druge islamske odjevne predmete.

FPO je pozivao na zabranu 'fašističkog islama' i muslimanskih simbola, sličnu već postojećem zakonu koji zabranjuje nacističko znakovlje. U pretežito katoličkoj Austriji čiji je broj stanovnika 8,7 milijuna ljudi živi oko 600 tisuća muslimana.