erupcija i cunami

Australija se oglasila nakon erupcije na Tongi: Nema većeg broja žrtava, nastradali mostovi i ceste

17.01.2022 u 07:19

Bionic
Reading

Australske vlasti u ponedjeljak su objavile da njihova inicijalna izvješća sugeriraju da nema većeg broja žrtava na otočju Tonga nakon što je podvodni vulkan potaknuo cunami, ali su dodali da je znatna šteta nanesena cestama i mostovima na tom pacifičkom otoku

Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu, pa je oglašena uzbuna za cunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebno za Tongu i Američku Samou, a valovi su stigli i do Japana.

Upozorenje na cunami bilo je objavljeno i za zapadnu obalu Sjedinjenih Država i za Čile, a američku saveznu državu Havaje su zahvatile "manje poplave".

"U ovom trenutku, na sreću, nemamo podatke o većem broju žrtava, što je očito vrlo dobra vijest. Ali još uvijek imamo vrlo ograničene, ako i bilo kakve, informacije koje dolaze s vanjskih otoka", rekao je Zed Seselja, ministar za Pacifik, za BBC.

Australija u ponedjeljak šalje avione koji će procijeniti stanje, dok su pacifičke nacije i humanitarne agencije počele s naporima za pomoć.

Novozelandske snage također će na Tongi sudjelovati u procjeni štete.

Komunikacije s Tongom u nedjelju navečer još uvijek su u prekidu.

Iz vulkana je u petak počela šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara.

Društvene mreže su preplavile fotografije valova koji zapljuskuju obalu i kuće.