NOVAC I KARIJERA NISU JEDINI KRITERIJ

Australija - san imigranata više nego Amerika

05.02.2012 u 21:55

Bionic
Reading

Dok SAD već godinama gubi negdašnju reputaciju Zemlje šansi, nove zemlje preuzimaju primat u mašti iseljenika iz cijelog svijeta. No to još uvijek nije Kina, koja se sprema postati gospodarska velesila broj 1 u svijetu, a ni Rusija, u kojoj u golemim bogatstvima još uvijek uživa tek manji dio stanovništva. Ne drži prvo mjesto ni Kanada, koja uživa veliki respekt zbog svoje uređenosti, blagostanja, šansi i socijalne komponente, ali je klimatski ipak mnogo oštrija od nove 'zemlje snova', također bivše britanske kolonije, ali s južne hemisfere – Australije

Britanska bankarsko-financijska kompanija HSBC nedavno je objavila istraživanje o top destinacijama za iseljavanje koje je provedeno nad 3.385 emigranata iz preko 100 svjetskih zemalja. Ispitanici su rangirali zemlje po nizu kriterija u rasponu od plaće i zdravstvenog sustava do kvalitete stanova i javnog prijevoza. Njih 10 posto izabralo je Australiju kao najidealniju zemlju za emigriranje. Vremena se mijenjaju, jer dosad je u takvim istraživanjima prva mjesta odnosio SAD (svega nekoliko glasova manje u ovom istraživanju), a i europske zemlje kojima se sada pretpostavlja jedan Singapur

U HSBC-u komentiraju da u svijetu postoje zemlje koje nude i veće plaće ili karijerne mogućnosti za pojedinca. SAD ima veći BDP po glavi stanovnika (48.597 američkih dolara, naspram 40.836 u Australiji). No najmanji kontinent nadahnjuje i mami Zemljane svojim stilom života i općim blagostanjem. Izuzmu li se esktremni klimatski uvjeti u pustinjskim predjelima, Australiju odlikuju toplo vrijeme, prostornost, nenapučenost, očuvana priroda i relativno ležerna atmosfera. Ljubiteljima mora dostupan je život na obalama oceana. Suburbane i ruralne sredine su uređene, a istovremeno je tu i pet milijunskih gradova (Sydney je najveći sa 4,5 milijuna stanovnika). Razina kriminaliteta navodno je i danas mnogo manja nego u SAD-u ili Kanadi, a o Latinskoj Americi ili Africi kao klimatski sličnim predjelima da se i ne govori. Na stabilnost vjerojatno utječe i izoliranost zemlje, zabačenost od svjetskih prometnih pravaca (narkoticima ili ilegalnim imigrantima iz kriznih područja mnogo je teže dospjeti do Australije, negoli, primjerice, iz Afrike ili Azije u Europu, odnosno iz Latinske Amerike u SAD). Pritom je imigrantska politika vrlo stroga, zbog čega su australske vlasti bile optuživane za diskriminaciju i ksenofobiju.

No kad se gleda unutarnje uređenje, Australija je redovit stanovnik TOP 10 svjetskih zemalja po pitanju ljudskih prava, demokraciji i borbi protiv korupcije. Prema UN-ovu Ljudskom razvojnom indexu (razina pismenosti, obrazovanje, očekivana životna dob, dječja prava i blagostanje), Australija je najrazvijenija zemlja svijeta iza Norveške, a ispred Nizozemske i SAD-a. Hrvatska se po HDI-u nalazi na 46. mjestu, uz Argentinu.

Globalno istraživanje HSBC-a obuhvatilo je stavove emigranata iz Australije koji se često ne uspijevaju prilagoditi načinima života izvan svog kontinenta. Ti ljudi žale se na pritisak na radnim mjesecima, gubitak harmonije između posla i života izvan posla, te općeniti gubitak elana. Prema spomenutu istraživanju, za australske iseljenike dvaput je veća vjerojatnost od prosječnog emigranta da će se vratiti živjeti u domovinu.

'To je definitivno razmjena. Emigranti iz cijelog svijeta dolaze u Australiju zbog primamljivog načina života, dok Australci idu van za većom plaćom i stjecanjem svjetskog iskustva, a na račun sveukupne kvalitete života', izjavio je Graham Heunis iz HSBC-a za Wall Street Journal.