suzbijanje širenja virusa

Australija ograničava broj povratnika u zemlju zbog porasta broja zaraženih

10.07.2020 u 10:03

Bionic
Reading

Australija će prepoloviti broj građana kojima će svaki tjedan biti dopušten povratak iz inozemstva, izjavio je premijer Scott Morrison u petak dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje covida-19 u drugom najnaseljenijem gradu u zemlji.

Izbijanje zaraze u Melbourneu nagnalo je saveznu državu Victoriju da u tom gradu uvede mjere samoizolacije za njegovih oko 5 milijuna stanovnika.

Država Victorija zabilježila je 288 novih slučajeva u petak, rekordni dnevni porast u zemlji od početka pandemije, što je izazvalo uzbunu zbog lokalne transmisije u Australiji u kojoj je većina slučajeva zaraze došla od povratnika u zemlju.

"Vijesti iz Victorije i dalje su vrlo zabrinjavajuće", rekao je Morrison.

Još od ožujka Australija dopušta ulazak u zemlju samo svojim državljanima i onima s trajnim prebivalištem. Oni po dolasku odlaze u dvotjednu obveznu karantenu u hotelima koju plaćaju državne vlade.

Morrison je rekao da će od ponedjeljka Australija ograničiti broj ljudi koji ulaze u zemlju na 4000 svakog tjedna, što je otprilike pola broja onih koji se vraćaju. Osim toga, povratnici će morati sami platiti boravak u karanteni.

"Svrha odluke koju smo donijeli... je osigurati da se možemo usredotočiti na resurse potrebne za provedbu testiranja i traženja kontakata i da ne moramo preusmjeravati resurse na druge zadaaće", kazao je Morrison novinarima u Canberri nakon sjednice nacionalne vlade.

Melbourne, drugi najnaseljeniji australski grad, stavljen je u četvrtak pod karantenu koja će trajati šest tjedana, nakon velikog porasta novih slučajeva koronavirusa. Ostale australske države zabranile su ulazak stanovnicima Victorije.

U pokušaju kontrole epidemije, Victorija je postala prva australska država koja je pozvala građane da nose maske kada izlaze iz kuće.

Unatoč rastu broj zaraženih, Australija je dosad relativno dobro kontrolirala novi koronavirus. Ima oko 9000 zaraženih i 106 mrtvih od posljedica covida-19.