NEMA IH U USTAVU

Australija odustala od referenduma o priznanju Aboridžina

20.09.2012 u 17:12

Bionic
Reading

Australija je u četvrtak odustala od nacionalnog referenduma, obećanog prije dvije godine, o uvođenju u Ustav paragrafa o priznavanju Aboridžina, navodeći kao razlog nedostatak podrške javnog mišljenja

Tajnica za pitanja Aboridžina Jenny Macklin kazala je da je ovaj projekt, kojeg je u studenome 2010. na veliko najavljivala premijerka Julia Gillard, odgođen na dvije ili tri godine. 'Razumijem da su ljudi razočarani. I ja sam razočarana', kazala je.
'Želimo da australski Aboridžini što prije budu priznati u Ustavu. Ali nitko ne želi da referendum propadne', dodala je Macklin. 'Moramo priznati da trenutačno nema dovoljno potpore za promjenu Ustava', objasnila je.

Referendumi se u Australiji održavaju vrlo rijetko: od 1901. godine održano ih je samo 44, a od toga ih je osam odobreno. Posljednji puta su Australci na referendum izašli 1999. kada su se izjašnjavali žele li da njihova zemlja, koja je ustavna monarhija s kraljicom Elizabetom II. na čelu, postane republika. Odgovor je bio 'n'.

U očekivanju eventualnog referenduma, australska će vlada usvojiti Zakon o priznanju, koji će u obzir uzeti preporuke stručnjaka koji su radili na pripremi referenduma. Taj zakon će priznati Aboridžine kao prve stanovnike Australije. Od 22 milijuna Australaca njih 470.0000 su Aboridžini. U veljači 2008., tadašnji australski premijer Kevin Rudd ispričao se u ime Australije Aboridžinima zbog nepravdi kojima su bili izloženi tijekom dva stoljeća, u povijesnom govoru pred parlamentom.