PRIJE OSTALIH

Australija odlazi iz Afganistana 2013!

17.04.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Australija će 2013. povući svoje postrojbe iz Afganistana, godinu dana ranije od NATO-ova kalendara za odlazak stranih jedinica, jer je ocijenila da će tada afganistanske snage biti kadre preuzeti obveze, rekla je u utorak australska premijerka Julia Gillard

Deset godina nakon početka NATO-ovih operacija u Afganistanu 'Australija, međunarodna zajednica i afganistanske vlasti su stigle do točke kada moraju donijeti ključne odluke', rekla je Gillard u govoru.

Unatoč smrti 32 australska vojnika od 2001. Australija je više puta jamčila da će poštovati NATO-ov kalendar povlačenja, određen za kraj 2014. i da će zadržati svojih 1.550 vojnika do tog roka.

Unatoč talibanskom napadu u središtu Kabula Gillard je istaknula da su uvjeti na terenu promijenjeni.

Bin Laden je mrtav. Većina glavnih čelnika Al Kaide je ubijena i uhićena, a ostali su stjerani u granično područje između Afganistana i Pakistana', rekla je.

Vrlo nepopularni angažman u Afganistanu je problem za australske političke dužnosnike. Novi kalendar bi omogućio povlačenje australskih vojnika prije parlamentarnih izbora.

Gillard će iznijeti pojedinosti australskih planova na summitu NATO-a 20. i 21. svibnja u Chicagu, tijekom kojeg zapadne vlade žele odrediti okvir njihove podrške Kabulu nakon povlačenja borbenih postrojbi.

Povlačenje će početi kada afganistanski predsjednik Hamid Karzai da zeleno svjetlo za transfer sigurnosti nacionalnim snagama u pokrajini Uruzgan, gdje se nalazi većina australskih vojnika.

Karzaijeva odluka se očekuje 'sljedećih mjeseci', a povlačenje bi trebalo trajati između 12 i 18 mjeseci, precizirala je premijerka.