nepredvidljivi plameni

Australija na oprezu zbog ponovne prijetnje od požara

31.01.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Australske vlasti upozorile su u petak o ozbiljnoj opasnosti od požara tijekom vikenda u gusto naseljenim područjima, proglasivši izvanredno stanje u glavnom gradu Canberri, uslijed visokih temperatura i velikih nepredvidljivih plamenova

S temperaturama iznad 40 stupnjeva Celzijusa, dužnosnici za hitne slučajeve upozorili su ljude da se pripreme na požar u jugoistočnim predjelima koji uključuju stotine obalnih milja južno od Sydneyja, koji su već bili teško pogođeni vatrom.

„Sutra će biti vrhunac vatrenog vala u Novom Južnom Walesu (NSW), a u nekim područjima se očekuje ekstremni vatreni udar“, izjavila je u petak vatrogasna služba NSW-a u Facebook objavi.

Australski požari ubili su 33 ljudi i oko milijardu životinja od rujna. Oko 2500 domova je uništeno, kao i više od 11.7 milijuna hektara zemlje.

Dužnosnici su rekli da se požar otima kontroli na jugu Teritorija australskog glavnog grada (ACT), na pragu Canberre, zahvativši 185 kvadratnih kilometara, što je zamalo osam posto kopnene površine teritorija.

„Vatra bi mogla postati vrlo nepredvidljiva. Može postati nezaustavljiva“, rekao je Andrew Barr, šef lokalne vlade ACT-a. „Kombinacija ekstremne vrućine i vjetra, kao i suhi krajolik, izložit će jug Canberre daljnjem riziku.“

Izvanredno stanje će trajati 72 sata, što će vlastima dati više vremena da narede evakuacije, zatvore ceste i stave zemljište pod kontrolu.