ŠIMONOVIĆ OTKRIVA:

'Australci će uvažiti žalbu na neizručenje Vasiljkovića'

07.09.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je da su ga iz australskog državnog odvjetništva obavijestili da će podnijeti žalbu na odluku o neizručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj do 17. rujna

'Australci upozoravaju da je po njihovu procesnom pravu ograničen broj osnova zbog kojih bi se mogla uložiti žalba na temelju koje bi se zadržao pritvor za Dragana Vasiljkovića te ocjenjuju da u ovoj fazi postupka nije produktivno uložiti žalbu', izjavio je Šimonović.

Po njegovim riječima, australsko državno odvjetništvo uložit će, međutim, žalbu na odluku o neizručenju, i to će moći učiniti do 17. rujna. Kazao je da je stekao dojam da će hrvatskoj žalbi na neizručenje biti udovoljeno.

Bivši zapovjednik paravojnih srpskih postrojbi u srijedu je oslobođen iz pritvora nakon što je australski sud prihvatio njegovu žalbu i donio odluku da ga neće izručiti Hrvatskoj.

Šimonović je rekao i da Hrvatska čeka da ICTY sazove raspravu na kojoj će se izjasniti je li Hrvatska izvršila nalog suda vezano uz topničke dnevnike.

Šimonović se danas susreo s nizozemskim ministrom pravosuđa Ernstom Hirschom Ballinom s kojim je dogovorio dolazak nizozemskih pravosudnih stručnjaka u Hrvatsku kako bi pomogli prilagodbi našeg pravosudnog sustava onome u EU.

Ballin je izjavio da je oduševljen vizijom i učinkovitošću kojom Šimonović vodi ministarstvo. Nizozemski ministar sastat će se i s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom