PROMJENE U MIANMARU?

Aung San Suu Kyi izlazi na parlamentarne izbore

10.01.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Vlada Mianmara (bivša Burma) odobrila je da Nacionalna liga za demokraciju nobelovke Aung San Suu Kyi sudjeluje na parlamentarnim izborima zakazanima za 1. travnja

Suu Kyi (66) mogla bi tako postati zastupnica prvi put u životu. Njena stranka je dobila izbore 1990, ali su rezultati poništeni, zavladali su generali i ona je provela duge godine progona, zatvora i kućnog pritvora (15 od 21 godine otada) iz kojega je oslobođena u studenome prošle godine.

Nobelovka je izjavila da živi za trenutak kada će njena zemlja u potpunosti biti demokratizirana, ali da nije sigurna hoće li i želi li se nakon toga pojaviti i kao predsjednički kandidat.

Čak i da njena stranka dobije izbore, to bitno neće mijenjati situaciju jer Suu Kyi može računati na maksimalno 48 stolica od 440 zastupničkih mjesta donjeg doma parlamenta. Vojska kontrolira 110 mjesta donjeg doma te 56 od 224 sjedalica u senatu, dok stranka koja sada vlada i koja je satelitska grupacija mianmarskih generala kontrolira ukupno 80 posto parlamenta. Izbori 2010. su doveli do prve civilne vlasti u pet desetljeća diktature, ali ona je potpuno ovisna o volji generala.