otkriće znanstvenika

Oko Zemljina blizanca, planeta GJ 1132b, otkrivena atmosfera

07.04.2017 u 12:04

Bionic
Reading

Znanstvenici su prvi put otkrili atmosferu oko zemljolikog egzoplaneta GJ 1132b, koji je 1,4 puta veći od Zemlje i udaljen 39 svjetlosnih godina, piše u petak BBC.

Opservacije teleskopom govore da je "super Zemlja" ili Zemljin blizanac, kako tepaju egzoplanetu GJ 1132b otkrivenom 2015., omotana debelim slojem plinova koji su voda ili metan ili smjesa dvoga, navodi se.

U studiji objavljenoj u časopisu Astronomical Journal piše da je otkriće atmosfere i njezino opisivanje važan korak naprijed u potrazi za životom izvan Sunčeva sustava. 

No doista je malo vjerojatno da je na tom zemljolikom egzoplanetu život moguć jer na njegovoj površini temperatura je 370 stupnjeva Celzijevih.

"Koliko ja znam najviša temperatura na kojoj je moguće preživjeti na Zemlji je 120 stupnjeva C, a to je daleko manje od temperature na tom planetu", kaže dr. John Southworth, vodeći znanstvenik na sveučilištu Keele.  

Znanstvenici su egzoplanet GJ 1132b prvi put otkrili 2015., a teleskopima iz Europskog južnog opservatorija (ESO) u Čileu mogli su ga proučavati promatrajući kako on blokira dio svjetlosti svoje zvijezde kada prolazi ispred nje.

Iako su izgledi da na egzoplanetu postoji bilo kakav oblik života doista maleni, otkriće atmosfere ohrabruje u potrazi za izvanzemaljskim životom.

"Pokazali smo da planeti koji kruže oko zvijezda niske mase imaju atmosferu i kako ih ima toliko mnogo u Svemiru, veći su izgledi da bi na nekom od njih život bio moguć", kaže dr. Southworth.

Da bi egzoplaneti bili upisani moraju imati promjer barem dvostruk u odnosu na Zemljin, moraju biti u orbiti neke zvijezde izvan Sunčeva sustava i s izgledima da na njihovoj površini ima vode u tekućem stanju što ih čini potencijalno nastanjivima.