AKCIJA RUSKOG SPECNAZA

Atentatori na tatarstanskog muftiju likvidirani u Kazanju

25.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U stanu na broju 25 u Ulici kemičara u glavnome gradu ruske Republike Tatarstan specijalne postrojbe FSB-a jučer su usmrtile dvojicu islamističkih terorista i pritom izgubile jednog svog borca. Likvidirani salafisti bili su osumnjičeni za ljetošnja krvorpolića u tatarskoj metropoli: atentat na republičkog vjerskog vođu, muftiju Ildusa Fajzova i ubojstvo njegovog zamjenika Valiulle Jakupova

Tijekom upada 'specnazovaca' u stan, jedan od islamista raznio se bombom, pri čemu je ubio i jednog specijalca te ranio dvojicu. 

Kommersant izvještava da su smaknuti salafisti pripadali bandi Raisa Mingalejeva, 36-godišnjaka koji je povezan s dalekim sjevernokavkaskim vehabijama. Najtraženiji čečenski terorist Doku Umarov navodno ga je proglasio 'emirom Tatarstana'. Mingalejev, za kojeg nije jasno je li još među živima, preuzeo je odgovornost za organizaciju atentata u srpnju na vjerski vrh Republike Tatarstan, koji podržava sekularnu državu, u dobrim je odnosima s Kremljem i odbija propovijedati radikalni islam. Sudeći po promotivnim videosnimkama koje je ranije pravio Mingalejevljev odred, čini se da se radi o manjoj skupini vehabija. 

Kad je riječ o suzbijanju islamizma i separatističkih težnji unutar Rusije, tatarska zajednica jedan je od ključnih faktora u tim nastojanjima. Tatari ne samo da su najbrojniji manjinski etnos u Ruskoj Federaciji (oko 5,5 milijuna ljudi), nego su i većinom sunitski muslimani - zasad neskloni radikalizmu. Usprkos stoljećima života pod tatarskim jarmom, suvremeni odnosi između Tatara i Rusa mnogo su bolji od relacije Rusi – muslimani s Kavkaza.

Nakon smirivanja rata u Čečeniji, oružana borba za stvaranje kavkaskog emirata proširila se na okolne gorske republike, pogotovo na Ingušetiju i Dagestan. No u 2.000 kilometara udaljenom Tatarstanu, smještenom u područjima gdje rijeka Volga teče najistočnije, ta borba dosad nije pronašla ni približno snažnu podršku u lokalnom stanovništvu.