NOVI PREMIJER

Atambajev ne želi američku bazu u Kirgistanu

01.11.2011 u 17:23

Bionic
Reading

Sjedinjene Države će 2014. godine, kada im istekne najam, morati napustiti svoju vojnu bazu u Kirgistanu, rekao je u utorak izabrani predsjednik države Almazbek Atambajev

'Naša će zemlja poštovati svoje međunarodne obveze, ali upozorili smo američko veleposlanstvo da će morati 2014. zatvoriti svoju bazu', rekao je Atambajev na konferenciji za novinare. Aktualni premijer Atambajev pobijedio je na predsjedničkim izborima u nedjelju.

SAD imaju u najmu dio civilne zračne luke Manas, blizu Biškeka, gdje su smjestili svoju bazu i koriste je za dopremu vojnika i opreme u Afganistan.

Manas je također bitan za opskrbu gorivom zrakoplova koji sudjeluju u operacijama protiv talibana. U Kirgistanu se nalaze i četiri ruske vojne baze, pa je ta zemlja jedinstvena u svijetu po tome da ima ruske i američku vojnu bazu na svom teritoriju.

Ovakva će odluka sigurno dobro odjeknuti u Kremlju, kojem je Atambajev blizak. 'Znamo da SAD često sudjeluje u raznim vojnim sukobima. Irak, Afganistan, a sada je napetost u odnosima s Iranom. Ne želim da jednog dana netko iz tih zemalja iz osvete napadne Manas. Civilna zračna luka mora biti civilna', rekao je.