pregled zgrada i kuća

Atalić: 'Očekujemo između 500 i 1000 oštećenih objekata, pregled statičara trebao bi biti gotov do petka'

28.12.2020 u 20:25

Bionic
Reading

Josip Atalić, profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, cijeli dan je proveo terenu koje je jutros pogodio potres

'Statičari su do sad dali tek jednu crvenu naljepnicu, a najviše je žutih i zelenih, no danas je pregledano tek stotinjak zgrada, a u sljedećim danima treba pregledati još oko tisuću zgrada', kazao je Atalić u Dnevniku Nove TV.

Atalić kaže da je stanje bolje nego u Zagrebu.

'Manji je stupanj oštećenja i bit će siguno manje oštećenih zgrada, očekujemo od 500 do 1000 zgrada, tako da ćemo relativno brzo riješiti probleme ovih građana. Najčešći su problemi s dimnjacima, krovištima i zabatnim dijelovima zgrada koji vise nad ulicama', kazao je i istiaknuo da se ne bi trebalo paliti grijanje dok se ne provjere problemi s instalacijama.

Dodao je da ima dosta napuštenih i dotrajalih zgrada koje su najviše stradale.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

'To je kombinacija oštećenja i dotrajalosti", kazao je Atalić te dodaje da će se u idućih tjedan dana znati pravo stanje stvari.

Oni kojima su oštećeni objekti trebali bi potražiti alternativni smještaj bar u razdoblju dok je ovo područje seizmički aktivno, kazao je Atalić i dodao da će se kroz neko vrijeme moći vratiti u svoje domove.

Sutra se očekuje dolazak 50-100 statičara te Atalić smatra da bi trebali biti gotovi do petka, ako će raditi kao što su radili u Zagrebu.

  • +8
Posljedice potresa iz zraka Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL