MUČENJE ZVIŽDAČA

Assangeu svjetska slava, Manningu okrutni zatvorski uvjeti

28.12.2010 u 11:41

Bionic
Reading

I dok je većina svjetske medijske pažnje usmjerena na Juliana Assangea, američki vojnik Bradley Manning, kojeg Amerikanci sumnjiče da je dostavio materijale Wikileaksu, već nekoliko mjeseci sjedi u vojnom zatvoru, u uvjetima koje neki nazivaju mučenjem

U cijeloj priči oko Wikileaksa Juliana Assangea i američkih diplomatskih depeša koje je ta organizacija objavila, najveći misterij ostalo je pitanje tko im je zapravo dostavio sve te dokumente. Mediji već mjesecima spekuliraju o tome da je riječ o američkom vojniku Bradleyju Manningu, kojega za to sumnjiče i Amerikanci. No nikakva optužnica protiv Manninga još nije podignuta iako je on u zatvoru još od svibnja ove godine. Kako se ovih dana polako saznaje u svjetskim medijima, uvjeti u kojima se drži Manninga graniče s mučenjem, pa se u međuvremenu javio i UN, koji ga planira posjetiti.

Bradley Manning nalazi se u vojnom zatvoru Quantico u Virginiji i cijelo je vrijeme u samici. U proteklih šest mjeseci zatvora Manning nije izazvao nikakav incident te ga se smatra uzornim zatvorenikom, ali to ne zaustavlja njegove bivše kolege iz vojske da se prema njemu odnose na nehuman način. Naime, Manning je potpuno izoliran od ljudi, a dnevno mu je dozvoljen tek sat vremena vježbe, i to u posebnoj prostoriji. Ostalih 23 sata svakog dana provodi u svojoj ćeliji, u kojoj mu je zabranjena bilo kakva fizička aktivnost te je pod konstantnim nadzorom kako bi ga se spriječilo ako, primjerice, odluči napraviti pokoji trbušnjak. Nadalje, nije dobio posteljinu za krevet, kao ni jastuk, a mora se pokrivati nečime što podsjeća na tepison. Povrh toga, Manning je obavezan svakih pet minuta na glas reći 'da', da ga čuju stražari, kojima je pak naređeno da s njime ne razgovaraju.

Jedina osoba koja je u zadnjih sedam mjeseci mogla posjetiti Bradleyja Manninga jest njegov prijatelj David House, inače istraživač na uglednom MIT-u, a on kaže da se njegovo stanje vidno pogoršalo, o čemu je iscrpno pisao na svom blogu

Fizički je oronuo, ima velikih problema sa spavanjem i depresivan je. To ne čudi, s obzirom na to da mnogi dugoročno držanje ljudi u samici smatraju mučenjem, o čemu su detaljno pisali i ugledni svjetski časopisi poput New Yorkera. Zato se pretpostavlja da Manninga Amerikanci na ovaj način pokušavaju slomiti i natjerati da kaže kako mu je Australac Julian Assange pomogao pri kopiranju depeša, jer drukčije nema osnove za američku optužnicu.

Nehumane uvjete u kojima se nalazi Bradley Manning potvrdio je i njegov odvjetnik, major David Coombs, inače veteran iračkog rata, koji ponašanje američke vojske prema svom klijentu opisuje kao 'okrutno i s namjerom da ga se kazni'. Stoga se za cijeli slučaj zainteresirao i UN, čija bi delegacija trebala uskoro posjetiti Manninga.

Julian Assange