U PETAK KRAJ SUĐENJA

Assangeova obrana pod žestokom paljbom

09.02.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Vrlo uporna britanska tužiteljica Clare Montgomery doslovno je samljela argumente svjedoka kojih su pozvani od strane branitelja osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, kojem se u Londonu sudi kako bi se ustanovilo treba li ili ne treba biti izručen Švedskoj koja ga traži zbog navodnih seksualnih zlostavljanja dviju žena

Obrana je pokušala dokazati da je sam uhidbeni nalog švedske tužiteljice Marianne Ny bio neregularan s obzirom na to da Assange u Švedskoj nije formalno optužen za ono što mu se imputira, već ga se samo traži da svjedoči pred istražnim sudom. Ali je Montgomery stjerala u kut svjedoke i dovela u pitanje održivost takve strategije Assangeovih branitelja.

Tužiteljica Montgomery, čini se, pobjeđuje jer je najprije uspjela da bivši švedski tužitelj Sven Erik Alhem prizna da bi i on djelovao slično kao što je učinila tužiteljica Ny i da bi i on isto izdao uhidbeni nalog jer je postalo jasno da je tužiteljica Ny opetovano i bezuspješno tražila od Assangea da svjedoči.

Osim toga, srušila je ključ Assangeove obrane iskamčivši da Alhem prizna da eventualno izručenje Švedskoj ne mora nužno značiti i opasnost da ga Švedska izruči SAD-u, što Assange i njegovi odvjetnici tvrde da će se dogoditi. Međutim, Alhem ne shvaća zašto tužiteljica Ny nije doputovala u London da ispita Assangea dok je bio pritvoren i prije nego što je pušten na slobodu nakon plaćanja jamčevine.

Konačno, Montgomery je stisnula Assangeova odvjetnika u Švedskoj, Björna Hurtiga, koji je također svjedočio u Londonu. Hurtig je priznao da je pogriješio kada je kazao da je tužiteljica Ny imala pet tjedana da ispita Assangea i da to nije učinila: ispravio se i kazao da nije imala pet, već tri tjedna. Hurtig se je još više kompromitirao jer nije uspio pojasniti zašto nije mogao kontaktirati Assangea između 22. i 27. rujna 2010. kada je postalo jasno da će njegovo odbijanje molbe tužiteljice Ny da svjedoči dovesti i do uhidbena naloga.