Osnivač WikiLeaksa

Assange izgubio pravnu bitku, Britanija ne odustaje od progona

13.02.2018 u 17:12

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange izgubio je pravnu bitku u nastojanju da uvjeri britanske vlasti da odustanu od njegovog daljnjeg progona nakon što je 2012. prekršio uvjete jamčevine i sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, javlja u utorak Reuters

Sada 46-godišnji Assange pobjegao je u veleposlanstvo Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga je tražila zbog navodnog silovanja suradnice, optužbe koju on odbacuje. Švedska je odbacila tu optužnicu u svibnju prošle godine, no u Velikoj Britaniji je još uvijek na snazi nalog za uhićenje zbog kršenja uvjeta jamčevine.

Assange do sada još uvijek nije izašao iz veleposlanstva od kada je u njega ušao prije šest godina. Njegovi odvjetnici prošli su tjedan na sudu pokušali dokazati da više nije u interesu pravde da ga britanske vlasti i dalje nastoje uhititi i sudski ga goniti zbog pitanja jamčevine.

"Izvagavši čimbenike za i protiv (...) smatram da je uhićenje razmjeran odgovor iako je gospodin Assange ograničio svoju vlastitu slobodu za već nekoliko godina", kazala je sutkinja Emma Arbuthnot.

Prema njezinim riječima, trebao je, kao svi drugi optuženici, imati hrabrosti doći na sud i suočiti se s posljedicama svojih odluka.