NA PRVOJ LINIJI

Assadove snage na tenkovima kao žive štitove voze djecu

12.06.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Iz UN-a opominju i Sirijsku slobodnu vojsku koja u svoje redove novači djecu. Iako ta djeca nisu unovačena u borbene snage, ipak su kao članovi sanitetskih ili opskrbnih timova izložena borbama na prvoj liniji

Sirijska vojska koristi djecu kao žive štitove kako bi zaustavila paljbu Sirijske slobodne vojske po svojim tenkovima i vozilima kojima ulaze u gradove i pokušavaju uništiti uporišta opozicije.

Prema izvješću posebnog ureda UN-a za zaštitu djece, tijekom oružanih sukoba mučenje koje djeca proživljavaju u Siriji promatrači do sada nisu vidjeli nigdje u svijetu iako su mnoga djeca stradavala kao usputne žrtve sukoba.

Ipak, kako ne bi svu krivicu svalili na snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, iz UN-a opominju i Sirijsku slobodnu vojsku koja su svoje redove novači djecu. Iako ta djeca nisu unovačena u borbene snage ipak su kao članovi sanitetskih ili opskrbnih timova izložena borbama na prvoj liniji.

'Mnogi bivši vojnici svjedočili su nam da su morali pucati po civilnim naseljima i kako su u tim njihovim napadima mnoga djeca ubijana', objasnila je za BBC Radhika Coomaraswamy iz UN-ova ureda za zaštitu djece tijekom oružanih sukoba.

Najšokantnije s čim su se UN-ovi promatrači susreli u Siriji svakako je mučenje i sakaćenje djece tek nešto starije od 10 godina, masovna ubojstva i prisilno odvođenje iz domova kako bi ih se postavilo na prozore i vrata vozila ili na tenkove da bi se zaštitilo od napada opozicije.