PORAST NASILJA U SIRIJI

Assadove snage bombardirale gradove na sjeveru

29.06.2012 u 17:25

Bionic
Reading

Tijekom noći su sirijski helikopteri raketirali strateške gradove na sjeveru Sirije a tenkovi su se približili Aleppu, rekli su pobunjenici, ali su se držali dalje od turske protuzračne obrane postavljene zbog sirijskih operacija u blizini granice s Turskom. U međuvremenu, međunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan u petak je rekao da je 'optimističan' te da očekuje da ministarski razgovori o sukobu u Siriji, koji se održavaju u subotu, dati prihvatljiv ishod

Turski zapovjednici obišli su bitnice raspoređene u pograničnom području nakon što je Sirija oborila turski vojni zrakoplov prije tjedan dana, što je izrazito pojačale napetosti između dvije zemlje.

Tursko raspoređivanje snaga uz granicu, koje je jasno upozorenje predsjedniku Basharu al-Assadu, podudara se s porastom nasilja po cijeloj Siriji i sve užurbanijim međunarodnim naporima da se postigne mirovni sporazum i izbjegao puni građanski rat.

Iako ni Turska ni NATO ne izgledaju voljni provoditi formalnu zonu zabrane leta nad Sirijom analitičari u regiji su rekli da je turski premijer Tayyip Erdogan jasno poručio Assadu da riskira, kako je rekao, 'bijes' Turske ako se njegovi zrakoplovi približe granici.


Annan optimističan glede razgovora o Siriji u Ženevi

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Annan u petak je rekao da je 'optimističan' te da očekuje da ministarski razgovori o sukobu u Siriji, koji se održavaju u subotu, dati prihvatljiv ishod.

'Mislim da ćemo imati dobar sastanak sutra. Optimističan sam', rekao je Annan agenciji Reuters po dolasku u Ženevu na pripremne razgovore. Razgovori ministara vanjskih poslova velikih sila i zemalja regija završit će 'prihvatljivim ishodom', rekao je ne navodeći pojedinosti.

Zapadni i arapski diplomati su rekli da će se na pripremnim razgovorima u Ženevi nastojati otvoriti put za konsenzus o osjetljivom pitanju političke tranzicije. 'Nema mnogo suglasja. Osjećaj je kao da krećemo od početka', rekao je jedan zapadni diplomat agenciji Reuters.

Drugi zapadni diplomat predvidio je da bi, iako je većina sudionika usredotočena na pitanje političke tranzicije, Rusija mogla iznijeti nove zahtjeve u cilju produžavanja ostanka na vlasti predsjednika Bašara al-Asada, možda i iskorištavajući činjenicu da nacrt sporazuma izričito ne imenuje sirijskog čelnika.

Rusija je u četvrtak predložila izmjene Annanonovog plana stvaranja vlade nacionalnog jedinstva iako ga je prvotno podržavala, no SAD, Britnija i Francuksa su amandmane odbacili, rekli su zapadni diplomati. Predložene izmjene povezane su s odbijanjem Moskve da podrži svrgavanje sirijskog predsjednika al-Asada, rekli su diplomati pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Rusija žali zbog izostanka Irana i Saudijske Arabije

'Rusija je u petak rekla da žali što, nakon primjedbi Sjedinjenih Država, Iran, Saudijska Arabija, Jordan i Libanon nisu pozvani na ministarski krizni sastanak o Siriji u Ženevi u subotu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u izjavi reklo i da će dogovor o prekidu vatre i povlačenju vladinih i pobunjeničkih snaga iz gradova stvoriti povoljno ozračje za političku tranziciju.

Iako je ministarstvo pozdravilo sazivanje skupa kao pozitivan potez, izjava ukazuje na izostanak približavanja sa zapadnim silama oko političke tranzicije u Siriji.

Ministarstvo je izjavu objavilo kratko vrijeme prije ručka u Sankt Peterburgu na kojem se očekuje da će državna tajnica SAD-a Hillary Clinton pokušati uvjeriti ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da se Moskva treba složiti s odlaskom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti.

Izražavajući žaljenje što Saudijska Arabija, Iran, Jordan i Libanon neće sudjelovati u razgovorima u subotu s ministrima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, u izjavi ministarstvo kaže da je 'ruski prijedlog u svezi toga naišao na nepremostive primjedbe sa strane SAD-a, posebice glede Irana'.

Sastanku će nazočiti i Turska, Kuvajt, Katar, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i čelnik Arapske lige Nabil Elaraby.